Arama

Hentbol Nedir? Hentbol - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Şubat 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol

Ad:  Hentbol.JPG
Gösterim: 3787
Boyut:  35.3 KB

7 ya da 11 oyuncudan kurulu iki takım arasında topla oynanan oyun.

Hedef, topu rakip kaleye sokmak ve bu arada rakip takımın gol atmasını engellemektir. El topuyla ilgisi yoktur. Temelde futbola benzemekle birlikte, hentbolda top elle atılır, yakalanır, yumruklanır ya da topa vücudun. dizden yukarı herhangi bir bölümüyle vurulur. Hentbolda yalnızca kaleci topa ayakla vurabilir.

Karşılaşmalar 30’ar dakikalık iki devre halinde oynanır; devreler arasında bir mola süresi vardır. Oyuncular vücutlarını koruyan herhangi bir şey giymezler. Elinde topla üç adımdan fazla koşmak ve topu üç saniyeden fazla elde tutmak yasaktır. Hücumdaki oyuncular rakip kalecinin bulunduğu kale alanı çizgisinin dışından atış yapabilirler. Topu yere vurmadan üç adımdan fazla koşma gibi basit hatalarda serbest atışa karar verilir. Bu atışlar ya hatanın yapıldığı (oyun kuralının çiğnendiği) yerden ya da kale alanının biraz dışındaki serbest atış çizgisinden genellikle pas verme biçiminde kullanılır. Kuralların daha ciddi biçimde çiğnendiği durumlarda penaltı atışı verilir. Bu atış, kale alanının hemen dışındaki penaltı çizgisinden kullanılır.

Takımlardaki oyuncu sayısının ve saha boyutlarının farklı olduğu başlıca iki hentbol türü vardır. Her ikisinde de topun çevresi 58-60 cm, ağırlığı 425-475 gr’dir. Bayanlar ve gençler karşılaşmalarında biraz daha küçük bir top kullanılır. Takımlarda yedişer oyuncunun yer aldığı ve genellikle kapalı salonda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 38-45 m, genişliğiyse 18-22 m’dir. Kale 2 m yüksekliğinde ve 3 m genişliğindedir. Kale alanı çizgisi kaleden 6 m uzaktadır. Takımlarda ll’er oyuncunun yer aldığı ve genellikle açık alanda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 90-110 m, genişliğiyse 55-65 m’dir. Kalenin 2,44 m yüksekliğinde, 7,32 m genişliğinde olduğu bu hentbol türünde kale alanı çizgisi de kaleden 13 m uzaktadır.

Günümüzde oynandığı biçimiyle hentbol, 1920’lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan benzer eski oyunlardan geliştirilmiştir. 1936 ve 1952 Olimpiyat Oyunları’nda gösteri niteliğinde yer aldıktan sonra 1972’de Olimpiyat karşılaşmalarına alınmıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (FIH) bu sporun dünya çapındaki kuruluşudur. Olimpiyat şampiyonları için bak. Olimpiyat Oyunları.

Türkiye'de hentbol. 1930’larda bir açık alan sporu olarak başladı. İlk kez 1942-43 sezonunda düzenlenen İstanbul Hentbol Ligi’ni Defterdar kazandı; 1943-44 ve 1944-45 sezonlarında ise Fenerbahçe şampiyon oldu. Türkiye çapında ilk hentbol şampiyonası 1945’te dört takım arasında düzenlendi ve Kara Harp Okulu birinci oldu. 1950’lerde hentbol gözden düştü ve 4 Şubat 1976’da Hentbol Federasyonu kuruluncaya değin bu dalda hemen hiçbir etkinlik görülmedi. Federasyonun kurulmasıyla birlikte hentbole ilgi yeniden canlandı.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:53