Arama

Seboreik Dermatit - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEBOREİK DERMATİT
Seboreik dermatit problemi sorunu nedir?
Saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü gelişir. Ayrıca göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.

Kim görür?
Genelde bebeklerde (Özellikle 2. Aydan sonra ) kafa derisinde ve vücüdun kıvrım yerlerinde görülür. 40 yaş üstü yetişkinlerde de görülür. tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır.

Seboreik dermatit nasıl bir hastalıktır?
Seboreik dermatit saçta kepeklenmeye bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen ama bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Seboreik dermatit mutlaka doktorlar tarafından ilaçla tedavi edilmelidir. Yoksa Seboreik dermatit ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka Seboreik dermatit iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.

Seboreik dermatit çeşitleri nelerdir.
Akut Seboreik dermatit
Seboreik dermatit genel olarak akut Seboreik dermatit ve kronik Seboreik dermatit tipi olarak iki tipten oluşur. akut Seboreik dermatit 1-6 haftadan kısa sürerken ve kronik Seboreik dermatit tipi 6 haftadan daha uzun sürer. akut Seboreik dermatit belirtileri ve kronik Seboreik dermatit belirtileri genelde farklılık gösterir.. akut Seboreik dermatit nedenleri ve kronik Seboreik dermatit nedenleri genelde farklı olabilir.. akut Seboreik dermatit tedavisi ve kronik Seboreik dermatit tedavisi farlı şekilde olabilir.

Seboreik dermatit nedenleri nelerdir?
Seboreik dermatit sebepleri ve nedenleri arasında bir çok neden sayılabilir Kepeklenme saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır. . Kişiler bu nedenlerden biri yada bir çoğuna bağlı olarak Seboreik dermatit olabilirler. Bu nedenlerin veya sebeplerin engellenmesi Seboreik dermatit gelişimini ve şiddetini otomatikman engeller.

Seboreik dermatit belirtileri nelerdir?
Seboreik dermatit bulguları ve belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin gibi farklı yaş gruplarında farklı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülen Seboreik dermatit belirtileri ve bulguları arasında bir çok neden sayılabilir. Kepeklenme saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır. Özellikle saçlı deri ve yüzde görülür. Kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik dermatit gelişebilir. Seboreik dermatitte ise kızarıklık olabilir ve sarımsı pullanma vardır. Seboreik dermatit olan bireylerde bu belirtilerin biri yada bir çoğu bulunabilir. Seboreik dermatit belirtiler kişiden kişiye göre farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir. Seboreik dermatit olanlarda uygun bir tedavi ile bu belirti ve bulgularda belirgin düzelme görülür.

Seboreik dermatit tanısı nasıl konulur?
Seboreik dermatit tanısı fizik muayene, laboratuar testleri ve diğer testler ile tanısı tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla konulur. Seboreik dermatit tanısı laboratuar testleri ve diğer testler normal olduğunda sadece fizik muayeneye göre bile tanısı konulabilir. Klinik ve muayene gibi tanı yöntemleri Seboreik dermatit tanısı en sık kullanılan tanı testleridir. Özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen Seboreik dermatit tanısı koymak oldukça zordur.

Seboreik dermatit tedavisi nasıl olur ? Seboreik dermatit şampuanı çözüm?
Ülkemizde ve dünyada kullanılan çeşitli Seboreik dermatit tedavileri vardır. Hekimden hekime bu tedavi seçenekleri farklılık göstermesine rağmen çoğunlukla hastanın klinik bulguları ve belirtilerinin şiddetine göre verilen tedavilerle yüksek oranda düzelme sağlanır.
Ayırıcı tanı yapıldıktan sonra tedavi verilir.

Erişkinlerde kepek veya seboreik dermatit tedavisi :
Öncelikle ketokanazol, selenyum, çinko içeren şampuan ve kremler medikal şampuanlar kullanır. Şiddetli vakalarda kortizonlu katran, zink piritione, selenyum sülfit, salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler tedaviye eklenebilir.

Yetişkinlerde kepek ve seboreik dermatit için aşağıdakilerden birisi kullanılabilir
Ketokonazol: KETORAL® ŞAMPUAN ve KREM
Şampuan
: Haftada 2 kez 2-4 hafta kullanılır. Proflakside haftada 1 kez kullanılır. Saçlar ve hasta bölge şampuanla köpürtülür 3-5 dk beklenir iyice durulanır . Krem: günde bir kez kullanılır.

Selenyum süfit: SELSUN® SÜSPANSİYON
Doz: Günde 1 kez,1 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem bir kez daha tekrarlanır.

Zn piritiyon: SEBOREKS® ŞAMPUAN
Doz: haftada 2-3 kez, 1-2 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem iki kez daha tekrarlanır.

Bebeklerde Seboreik dermatit tedavisi.
Seboreik dermatit (deri iltihabı) kaşıntılı bir hastalık değildir ve bebeği rahatsız etmez. Seboreik dermatit küçük bebeklerin çoğunda yaklaşık iki ay içinde geçer
  • Dermatiti tahriş edebileceğinden sabun kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Sabun yerine parfümsüz banyo yağları kullanılmalıdır.
  • AQUEOUS® ya da SORBOLENE® KREM gibi sade nemlendirici ürünler kullanılabilir.
  • Kabukları çıkarmak için baş derisine haftada birkeç defa ZEYTİN YAĞI İle masaj yapılabilir
Seboreik dermatit geç tedavi edilirse Seboreik dermatit olan kişi hastalık esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Seboreik dermatit olan kişi bu hastalığı hafif şekilde ve kısa sürede geçireceği hastalığı çok daha ağır ve uzun süre geçirebilir. Buda hem hayat konforunu bozabilir hem de iş gücü kaybına neden olabilir.

kaynak: sağlık meydan
SİLENTİUM EST AURUM