Arama

İpek Yolu - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İpek Yolu

, Çin’i Batı’ya bağlayan eski ticaret yolu, iki büyük uygarlık olan Roma ile Çin arasında hem mal, hem de düşünce alışverişinde önemli rol oynamıştır. Doğu’ ya yün, altın ve gümüş, Batı’ya ise ipek gönderilen bu yol üzerinden Nasturilik ve Budacılık (Hindistan üzerinden) Çin’e taşınmıştır.

Xi’an’dan başlayan 6.400 km uzunluğundaki tpek Yolu gerçekte bir kervan yoluydu. Kuzeybatı yönünde Çin Seddi’ni izler, Taklamakan Çölünün yanından geçerek Pamir Dağlarını aşar ve Afganistan’ı geçtikten sonra Doğu Akdeniz’e ulaşırdı. Burada gemilere yüklenen ticari mallar Akdeniz üzerinden Batı’ya gönderilirdi. Yolun tümünü geçen yolcu sayısı çok azdı; mallar aracılar arasında aktarma yoluyla taşınırdı.

Zamanla Romalıların Asya’daki topraklarını kaybetmesi ve Ortadoğu’da Arapların güçlenmesi sonucunda İpek Yolu’nun güvenliği azaldı ve yolculuk yapılamaz hale geldi. Moğollar döneminde (13. ve 14. yy) yol canlandı ve Marco Polo Hitay’a (Çin) giderken ipek Yolu’nu izledi.
Günümüzde yolun Pakistan ve Sinkiang Uygur Özerk Bölgesi (Çin) arasındaki bölümü asfalt yol olarak kullanılmaktadır. Birleşmiş Milletler’in Asya’yı boydan boya geçecek karayolu projesinin esin kaynağı ipek Yolu’dur.

Kaynak : Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.