Arama

Heterokromi - Tek Mesaj #1

Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
19 Kasım 2016       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  Heterokromi_foto.jpg
Gösterim: 1260
Boyut:  38.3 KB

Heterokromi

, genellikle gözlerde, ancak kimi zaman da saç ve deride gözlenebilen renklenme farklılığıdır. Vücuttaki her türlü renklenmede görev alan melanin pigmentinin göreceli olarak fazla ya da az dağılımından kaynaklanır. Bu dağılım farklılığının sebebi ise otozomal kromozomlarda (genellikle 8. kromozomda) meydana gelen bir mutasyondur.

Heterokromi tamamen de olabilir (iki göz de birbirinden farklı renklerde olur), kısmen de (tek bir göz iki farklı renge sahip olur).

Heterokromi iridum (gözde meydana gelen heterokromi) çoğu zaman kalıtsaldır ve herhangi bir zarar vermez (nötr mutasyondur). Ancak kimi durumda sonradan kazanılabilir ve bu durumda bazı hastalıklardan şüphe etmek gerekebilir. Şimdiye kadar tanımlanan vakalar arasında, heterokrominin bir semptom (belirti) olarak ortaya çıktığı hastalıklar arasında glaucoma, incontinentia pigmenti, Parry-Romberg Sendromu, Neurofibromatosis, Kromozom 8 Trizomisi, Göz Hemorajı, Göz Hasarı gibi hastalıklar ve sorunlar yer almaktadır. Dolayısıyla gözünüz doğuştan değil de, sonradan renk değiştiriyorsa, mutlaka doktora görünmekte fayda var.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.