Arama

Önemli İcatlar - Balon - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BALON
Ad:  Balon4.jpg
Gösterim: 769
Boyut:  48.7 KB

İçi havadan daha hafif bir gazla doldurulmuş, küre ya da silindir biçiminde, havada uçabilen torba. "Arşimet ilkesi" olarak bilinen sıvı ve gazların kaldırma güçleri ilkesine dayanılarak yapılan balonların içinde önceleri sıcak hava kullanılmaktaydı. Fakat sıcak havanın zamanla soğuması ve fazla bir kaldırma gücü olmaması balonlarda kaldırıcı güç olarak hidrojenin kullanılmasını gerektirdi. Hidrojenin de çabuk parlayıcı bir gaz olması, parlama tehlikesi olmayan helyum gazının kullanılmasına yol açtı. İçi sıcak havayla dolu ilk balonu, 1783 yılında Fransız Montgolfier Kardeşler uçurdular. Balonların uçabilmesi için temel ilke, balonun havada kapladığı hacmin ağırlığının, aynı hacimdeki hava ağırlığından daha az olmasına dayanmaktadır. Balon yapımında ilk zamanlarda, içindeki gazı kaçırmaması için gözenekleri balmumuyla sıvanmış sağlam branda bezleri kullanılıyordu. Kauçuk sanayiinin gelişmesiyle balonların dış malzemesi, esneme ve gaz kaçırmama özellikleri olan ince kauçuktan yapılmaya başlandı.

Ad:  Balon3.jpg
Gösterim: 781
Boyut:  61.1 KB
Balonlar, günümüzde kullanım amaçlarına göre üç çeşittir

  1. Bağlı balonlar: Atmosferin belirli noktalarında gözlem yapmak ya da alçaktan uçan savaş uçaklarına karşı baraj sağlamak amacıyla yapılan bu balonlar, tel kablolarla yere bağlanmış olarak kullanılmaktadır.
  2. Serbest balonlar: Küre ya da armut biçiminde olan bu balonlar, altlarına bağlı sepetlerde insan ve çeşitli araçları taşıyabilirler. Sepette bulunan ağırlıklar sırasıyla atılmak suretiyle balonun yükselmesi sağlanır. Yükseklerde hava yoğunluğu azaldığından balonun içindeki gazın balonu daha fazla şişirmesi tehlikesine karşı balonun üzerindeki supaptan fazla gaz dışarı atılır. 20. yüzyılın başlarında bu çeşit balonlarla insanlar taşınmışsa da, balonun gideceği yer, hava akımlarına bağlı kaldığından insanlar için tehlikeli olmaktadır. Günümüzde serbest balonların küçük boyutta olanlarından meteorolojik gözlemler için yararlanılmaktadır.
  3. Güdümlü balonlar: Daha çok aerodinamik (uçları sivri silindir biçimi) biçimde yapılan bu balonların arkasında bulunan dümen ve motor aracılığıyla çalışan küçük bir pervane, balonun istenen yöne sevkedilmesini sağlamaktadır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM