İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü
Bölgenin ülke genelinde tahıl ambarı olarak anılması yöre mutfak kültürünün de bu yönde gelişmesine etki etmiştir.
Özellikle buğday ve darı üretimine müsait toprakları nedeniyle ortaya çıkan ürünlerin un yapımında kullanılması, bölgenin hamur işleri konusunda ön plana çıkmasına neden olmuştur.
Orta Asya’dan gelen Türkler’in yanlarında getirdikleri ve tamamen Türk ismi ile de özdeşleşen yoğurt, bulgur, pastırma ve tarhana gibi ürünler İç Anadolu mutfak kültürü için temel bileşenleri oluşturmaktadır.
Yörenin bu zengin mutfağında farklı kültürlerin etkisi ve bunların günümüze kadar korunarak gelebilmesi etkili olmuştur.
Özellikle Türkler’in Anadolu’ya girişinden beri ilk yurt edindikleri topraklar olması ve farklı Türk devletlerinin birbirlerini takip eder şekilde bu bölgede hüküm sürmesi Türk yeme içme alışkanlıklarının korunmasını ve günümüze kadar ulaşabilmesini sağlamıştır
Selçuklu saraylarında gelişen Mevlevi unsurların birleşmesi ile oluşan Konya mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, yemek çeşitleri, servis usulleri, kış hazırlıkları ile çok zengin bir mutfak kültürünü karşımıza çıkarmaktadır.
Dünyada adına ilk anıt mezar yaptırıldığı düşünülen aşçıbaşı Ateşbaz Veli’nin mezarının da bu bölgede olması, mutfak gelişimin nasıl başladığı konusunda bize fikir verebilmektedir.
Bölgenin önemli yöresel lezzetlerine sahip illerinden biri de Kayseri’dir. İlin ismi ile özdeşlemiş ürünler arasında pastırma, sucuk ve mantı başı çekmektedir. Otuza yakın çeşidi ile mantı, yöre mutfağı için özel bir yere sahiptir. tüketilmektedir.
Mantı yöre halkı tarafından o kadar önemli hale gelmiştir ki, ilde bir kızın mahareti, bir kaşığa çok sayıda sığdırabilecek küçüklükte mantı yapması ile de ölçülmektedir.
Meşhur olan yiyecekleri ;
- Akşehir Kirazı (Konya)
- Beypazarı Kurusu (Ankara)
- Çubuk Turşusu (Ankara)
- Develi Cıvıklısı (Kayseri)
- Eskişehir Çiğböreği (Çibörek)
- Kadınhanı Tahinli Pidesi (Konya)
- Kalecik Karası Üzümü (Ankara)
- Kayseri Mantısı
- Kayseri Pastırması
- Kayseri Sucuğu
- Konya Etli Düğün Pilavı
- Sivas Köftesi
- Yamula Patlıcanı (Kayseri)
- Yozgat Arabaşısı
- Yozgat Parmak Çöreği
- Aksaray Yöresel Lezzetleri
- Katıklı Aş, Aksaray Tava, Höşmerim
Yörelerine göre lezzetler;
Ankara Yöresel Lezzetleri
Toyga Çorbası, Ankara Tava, Beypazarı Baklavası
Çankırı Yöresel Lezzetleri
Tatar Böreği Çorbası, Sarımsaklı Et, Hameyli Tatlısı
Eskişehir Yöresel Lezzetleri
Bıt Bıtı Çorbası, Çiğ Börek, Met Helvası
Karaman Yöresel Lezzetleri
Aşlık Çorbası, Salçalı Köfte, Oklavadan Çekme
Kayseri Yöresel Lezzetleri
Mantı Çorbası, Mantı, Nevzine Tatlısı,
Kırıkkale Yöresel Lezzetleri
Yeşil Mercimek Çorbası, Kırıkkale Keskin Tavası, Pelte
Kırşehir Yöresel Lezzetleri
Yoğurt Çorbası, Kırşehir Köftesi, Ahi Helvası
Konya Yöresel Lezzetleri
Bamya Çorbası, Etli Ekmek, Lor Tatlısı,
Nevşehir Yöresel Lezzetleri
Kesme Çorbası, Nevşehir Tavası, Dalaz
Niğde Yöresel Lezzetleri
Ekşili Pırasa Çorbası, Niğde Tavası, Tatlı Dürümü
Sivas Yöresel Lezzetleri
Peskutan Çorbası, Madımak, Sivas Kelle Tatlısı,
Yozgat Yöresel Lezzetleri
Arabaşı Çorbası, Desti Kebabı, Harise
Derlemedir