Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Kasım 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Nobel Tıp Ödülü Japon Bilim İnsanı Yoshinori Ohsumi'ye Verildi


Ohsumi, hücrenin kendi kendini yemesi olarak da bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü'ne "hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan" Japon bilim insanı Ohsumi'nin layık görüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada, "Ohsumi'nin keşifleri, hücrenin içeriğini nasıl ayrıştırdığını anlamamızı sağladı. Keşifler, otofajinin açlığa adapte olma ya da enfeksiyonlara verilen yanıt gibi birçok fizyolojik süreçteki temel önemini anlamamıza da yardımcı oldu. Otofaji genlerindeki mutasyonlar, hastalıklara neden olurken otofajik süreçler, kanser ve nörolojik hastalıklar gibi bazı vakalarda önemli rol oynamaktadır." ifadeleri yer aldı.

Otofaji alanındaki çalışmalarıyla ödülü alan Ohsumi, 8 milyon İsveç Kronu (1 milyon dolar) para ödülünün de sahibi oldu. Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde diploma ve altın madalya da verilecek.

Yoshinori Ohsumi Kimdir?


Japonya'nın Fukuoka kentinde 1945'te dünyaya gelen Ohsumi, 1974'te Tokyo Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. New York'taki Rockefeller Üniversitesi'nde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi daha sonra Tokyo Üniversitesi'ne dönerek 1988'de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu. Ohsumi, 2009'dan bu yana Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nde görev yapıyor.

Nobel Madalyası


Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği akşam İsveçli heykeltıraş ve gravürcü Erik Lindberg tarafından tasarlanan madalya da veriliyor. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin tıp alanında ödül kazananlara takdim ettiği madalyada kucağında açık bir kitap tutan "Tıp Dahisi"nin kabartması yer alıyor. Madalyaya aynı zamanda Vergilius'un "Aeneid" adlı eserinden "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" ifadesi kazınıyor. Latince ifade, "Yeni buluşlar, sanatla güzelleşen hayatı daha da zengin kılar" anlamına geliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (3 Ekim 2016)
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 20:59