Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Kasım 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Akdeniz Bölgesi'nin denizleri nelerdir?

Türkiye’nin Akdeniz kıyıları, çok yerde dağların deniz kıyısından birdenbire yükselmesi nedeniyle dik ve sarptır. Toros Dağlarının kıyıya koşut uzanması nedeniyle Güney Anadolu kıyıları “boyuna kıyılar” olarak adlandırılmıştır. Dağların uzun ve geniş yaylar çizerek uzanması iki büyük deniz girintisi oluşturmuştur. Bunlardan biri batıda Antalya Körfezi, öteki ise doğudan İskenderun Körfezidir. Bu iki girinti arasında yer alan geniş Taşeli Yarımadası boyunca kıyılar genellikle düz uzanışlı ve diktir. Antalya Körfezinin batısındaki Teke Yarımadasında ise dağlar kıyıya dik uzandığından kıyılar girintili çıkıntılıdır. Marmaris ve Fethiye körfezleriyle birçok koyu içine alan kıyı tipine ria, daha doğuda Kaş ilçesi çevresinde görülenlere ise Dalmaç tipi kıyı denir.

Antalya Körfezinde bu derin ve girintili çıkıntılı kıyı biçimi kaybolur. Burada kıyı biçimleri genellikle Karadeniz kıyılarını andırır. Antalya’nın doğusunda Anamur Burnuna kadar dağlar kıyıya oldukça yaklaşır. Daha doğuda ise düz uzanışlı kıyılar önemli yer tutar. Ancak Taşeli Yarımadasında arazi kalkerli yapıda olduğundan, aşınmalar sonucunda derin çukur ve oyuklar oluşmuş, bunların deniz sularıyla dolmasıyla da barınak tipi (kalanklı) kıyılar ortaya çıkmıştır.

Antalya Körfezindeki Antalya Düzlüğü olarak bilinen bölgede denizden 30 m yüksekte yarlar vardır. Buraları yer yer düden sularının düştüğü çağlayanların bulunduğu dik falezlerdir. Bu dikliklerin iki yanında ve dere ağızlarının yakınlarında ise Konyaaltı ve Lâra gibi alçak kumsallar bulunur. Doğuda alçak düzlükler halinde uzanan Çukurova kıyılarında ise delta boyunca kıyı kumsalları ve lagünler vardır.

Detaylı bilgi için bakınız >>> Akdeniz

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica
🌘 🚀