Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
30 Kasım 2016       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Berat kandili,

Hicri takvimin şaban ayının Müslümanlarca kutsal kabul edilen 15. gecesi. Leyle-i beraet (ateşten kurtulüş gecesi), leyle-i sakk (kurtuluş belgesinin yazıldığı gece) ve leyle-i rahmet (rahmet gecesi) olarak da adlandırılır.

Hz. Muhammed’den aktarılan sözlere göre Berat gecesini ayrıcalıklı ve önemli kılan beş özellik vardır:
1) Yıl boyunca olacak bütün olaylar bu gece belirlenir;
2) bu gece yapılan ibadetin değeri çok büyüktür. Örneğin bu gece kılınan yüz rekât namaza karşılık Tanrı 100 melek gönderir. Bunların 30’u o kimseye Cennet’i muştular, 30’u Cehennem azabına karşı ona güvence verir, 30’u ondan dünya felaketlerini savar ve 10’u da şeytanın ona kurduğu tuzakları bozar;
3) Tanrı’nın rahmeti en çok bu gece iner;
4) Tanrı bu gece günahlarında ısrar etmeyen ve tövbe eden bütün Müslümanları bağışlar;
5) Hz. Muhammed’e şefaat yetkisinin tümü bu gece verilmiştir.
Berat gecesinin olağanüstülüğünü kanıtladığına inanılan önemli bir olay da, Mekke’deki zemzemin her yıl bu gece gözle görülecek ölçüde çoğalmasıdır. Halk arasında bu gece için gerçekliği kuşkulu bazı inançlar beslenmektedir. Buna göre bu gece herkese beratı verilir; yani yıl içinde başına gelecek bütün işler yazılı hale gelir. İnsanların ömrü de bu gece saptanır. Berat gecesi sabahı eli yumulu olarak uyanan kimse, yıl içinde ölecektir. Ayrıca bu gece ay ışığında gölgesini başsız görenlerin de gelecek yıla çıkamayacağına inanılır.

Kaynak:Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.