Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DİŞ APSESİ


59288d1480715088 dis apsesi nedenleri ve tedavi yontemleri dis apsesi

Diş Apsesi Kaç Günde Geçer

Diş apsesi kaç günde geçer; Apse, vücudun herhangi bir yerinde irin birikmesine verilen addır. Bu irin, mikroplu ya da mikropsuz, genellikle sarımtırak renkte koyuca olabilir Diş apsesi denildiğinde ise iltihabın dişte ya da diş yakınlarında oluştuğu kast edilir. Oluştuğu yere göre İki tür diş apsesi vardır;
Diş kökünde ve dişle diş eti arasındaki bölgedeki apse.

Diş kökündeki apseler; Genellikle daha önceki bir diş tedavisi sırasında olan yaraların zaman içinde iltihaplanması ya da çürümüş köklerin tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanır. Eskimiş dolgular bakterilerin kolay geçişine izin vererek diş köklerinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Diş etlerini etkileyen apseler ise; Ağız bakımı yapılmadığında ya da düzgün yapılmadığında, diş etlerine zarar veren içeriği belirsiz ağız bakım ürünleri kullanıldığında, diş etine zarar veren aşırı şekerli ve asitli gıdaları sık tüketildiğinde oluşabilir. Aynı zamanda diş etlerini etkileyen apseler bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabilir.

Diş apsenin iyileşme süreci apsenin farkına ne zaman varıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavilerle geçebileceği gibi cerrahi müdahale gerekebilir. Çoğu zaman kendi kendini dışarı atmaz bu yüzden apsenin doktor tarafından uygun görülen yöntemle tedavi edilmesi şarttır. Diş apsesinin teşhisi için röntgen gerekebilir.
Apsenin iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemine göre, tedavinin türüne göre, apsenin büyüklüğü ya da yerine göre farklı sürelerde iyileşir.

Diş apsesinin belirtileri;
  • Dişte ya da dişlerde zonklama, ağzı ya da sızılar, boyun bölgesinde ya da diş üzerinde şişlik, ateş ve yorgunluk hissi, bazı durumlarda kulakta duyma hissinin kaybedilmesi, sıcak ya da soğuk gıdalara karşı aşırı hassasiyet.
  • Diş kökünde oluşan apselerde kanal tedavisi uygulanır. Dişin durumuna göre bir gün ya da birkaç seferde tedavi sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi yeterli olmayacağından cerrahi tedavi ya da en son çözüm olarak diş çekimi yapılabilir.
  • Diş apsesi temizlendikten sonra en az 6 ay boyunca doktor kontrolü devam eder. Böylelikle kemiğin iyileşmesi, enfeksiyonun yeniden oluşup oluşmadığı, irinli bölgenin kapanıp kapanmadığı izlenir.
  • Diş apseler tedavi edilmedikçe etkisi geçmez, ağrılar ve zonklamalar devam eder. Eğer apse önemsenmez ve kendi kendine iyileşmesi beklenirse diş ve kemiklerin erimesine yol açar ve diş kaybedilir. O yüzden diş apsesi tedavi edilmedikçe geçmez..
  • Dişte apse oluştuğu durumlar tedavinin yanında; dişlerin günlük bakımını yapmaya özen göstermek, günde 3-4 kere tuzlu su ile gargara yapmak, bol sıvı tüketmek, doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışına çıkmadan ve ilaçları düzenli kullanmak, kontrolleri ihmal etmemek, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak tedavinin en kısa sürede bitmesine yardımcı olacaktır.
DEVAMI Diş Apsesi, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
SİLENTİUM EST AURUM