Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Diş Apsesi Tedavisi


Diş apsesi tedavisi, Genel olarak bakteri istilasına ilişkili bir tahriş neticesi dokularda meydana gelen bir olaydır. Apse kısmında, yükselen kan dolaşımından dolayı, doku aralarında, bol kadar sıvı/akışkan ve akyuvarlar toplanır. Hasta bölge çoğunlukla dayanıklı kısımlardan boşanmış olabilir ve her geçen gün, ölü akyuvarlar, bakteriler ve doku arasına sızmış meydana gelen sıvı/akışkan, iltihap adı verilen birikintiyi oluşturur. Bazı bireyler diş çürümesini kritik bir hastalığı model görmezler. Fakat vaktiyle ve gerçek biçimde müdahale edilmediği zaman ciddi başka sağlık problemleri oluşabilmektedir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine müsaade verir. Enfeksiyon köke ve kök çevresinde bulunan kemiklere doğru yayılma gösterir. Bu apse olarak bilinen sağlık sorunudur. Şayet enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişkin doku ağrıya sürükleyebilir. Şayet diş kökü ölürse, ağrı yok olacak, fakat ağır ağır da bitişikte bulunan kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir kısmı şeklinde meydana gelen iltihap çene süresince bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üstünde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yöntem açabilir .

Apse Belirtileri


  • Dişte bir çok kez görülen ağrıma ya da zonklama biçimde ağrı;
  • Çok sıcak ya da ilgisiz yemek ve içeceklere karşın hassasiyet;
  • Çiğneme sırasında ağrı;
  • Boyunda şişkin ak kan düğümleri
  • Ateş olması ve genel kırıklık.

Apse Teşhis


Eğer dişinizde bir çok kez ve zonklama stilinde bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı oluşuyorsa, soğuk yemek ve sıcak yemeklerde hassasiyet oluyorsa, aynı şekilde içeceklere karşın hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Belli belirsiz ateş, boyunda şişkin ak kan düğümleri meydana gelebilir ve genelde kendinizi iyi hissetmezsiniz. Diş hekiminize gitmeden evvel aspirin ya da yabancı bir ağrı dindiren ilaç alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini direk dişinizin ya da etrafındaki dokunun üst kısmına uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir fakat tedavi edici değildir. Geçmiş zamanda, apseli bir dişe yapılmış olan tedavi, dişin çekilmesiydi. Belli koşullar altında diş çekimi yeniden de uyumlu olabilir. Fakat son zamanlarda diş hekimleri çoğunlukla apseli dişleri iyileştirici tedavi yapmaktadırlar. İlk önce diş hekiminiz büyük bir ihtimalle enfeksiyonu dindirmek amaçlı bir antibiyotik rehabilitasyonu uygulayacak. böylelikle enfeksiyonun vücudunuzun başka kısımlarına dağılmasını önleyecektir. Rahatlamanız amaçlı bununla birlikte reçeteye ağrı dindiren ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak amaçlı diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı hafifletecektir. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve davranış etmeyecek biçimde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten daha sonra şayet şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir rahatsızlık olup olmadığını tanımlamak amaçlı hususi bir kültür yapmayı isteyebilir. Bir sonraki adımda diş hekimi diş içerisine belli bir süre bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten daha sonra Diş hekimi büyük bir ihtimalle sizi birden çok ay arasında bir daha rastlamak isteyecektir. Bir daha gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak amaçlı dişin röntgeni çekilecektir. Şayet boşluk sıhhatli görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler lazımdır ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun yada ara ara kökün ucunu da içeren bir minik bölümün ortadan kaldırılması amaçlı operasyon yapabilecek bir uzmana gönderebilir.

Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler


Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler, oldukça ağrılı ve acı verici bir hastalık olan diş apsesi kişilerde yüzün şişmesine neden olduğu gibi bazı durumlarda da yüksek ateşe sebep olabilen sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Diş apsesinin sıklıkla rastlandığı sebepleri günlük ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması ve diş çürükleri olarak belirtilir. Dişler veya diş eti üzerine toplanan bakteriler ilerleyen zamanla enfeksiyona sonrasında ise içi iltihapla dolmuş şişliğe yani diş apsesi adı verilen rahatsızlığa sebep olabilirler. Diş apsesi için önerilen şifalı bitkiler çoğunlukla şişliği ve ağrıyı hafifletmek amacı için kullanılır. Bu nedenle şifalı bitkilerle apseyi geçirmek bir hayli zaman kaybettirebilir. Bu nedenle diş apsesi bir diş hekimi tarafından incelenerek tedavi edilmelidir. Tedavi esnasında bakteriler nedeni ile meydana gelen iltihabın dışarıya atılmasının ardından kanal ve antibiyotik tedavisi gibi benzeri tedavi şekilleriyle diş apsesinin iyileştirilerek kökten halledilmesi oldukça önemlidir. Şifalı bitkiler diş apsesini kökten çözmek amaçlı değil, ancak apsenin neden olduğu, şikayetleri en aza indirmek için kullanılabilir.

Diş Apsesi İçin Şifalı Bitkiler


  • Sarımsak: Evde kendi olanaklarınızla sarımsağın yağını çıkarttıktan sonra apsenin üzerine 1-2 damla damlatılarak sürülür.
  • Papatya: Papatya çayı demlendikten sonra düzenli olarak her gün birkaç kez ağız gargarası yapabilirsiniz.
  • Karanfil Yağı: Bir parça tampon şekline getirilmiş pamuk üzerine 1-2 damla kadar karanfil yağı damlatılarak oluşan apse üzerine sürülerek bekletilir. Ayrıca 1 çay bardağı suyun içine birkaç damla karanfil yağı ilave edilerek gargara şeklinde de kullanılabilir. Bu karışım uzun süre veya fazla miktarda kullanılmamalıdır. Aksi halde tahrişe neden olabilir. Karanfil yağının dışında toz karanfil ile zeytinyağı karıştırılarak elde edilen karışım da apse üzerine sürülebilir.
  • Ekinezya: Ekinazya bitkisi çay şeklinde demlendikten sonra apseli diş tedavisinde gargara şeklinde kullanılabilir.
  • Zeytin Yaprağı: Zeytin yaprağı da tıpkı diğer bitkiler gibi çay şeklinde demlenerek gargara olarak kullanılabilir.
  • Çay Ağacı Yağı: Bir çay bardağı suyun içine 1-2 damla kadar çay ağacı yağı ilave edilerek gargara şeklinde kullanılabilir. Ayrıca bir parça pamuğun üzerine 1 damla damlatılarak apsenin üzerine sürülebilir. Çay ağacı yağının tadı oldukça kötüdür. Bu nedenle 1-2 damladan fazla kullanılırsa baş dönmesi, mide bulantısı gibi istenmeyen yan etkileri ile karşılaşılabilir.
  • Toz Zerdeçal: Bir kahve kaşığı toz zerdeçal, yarım kahve kaşığı su yardımıyla karıştırıldıktan sonra elde edilen karışım apse üzerine hafif hareketlerle sürülebilir.
  • Karahindiba: Bitkisi ile demlenen çay ile apseli diş için gargara yapılarak uygulanabilir.
  • Cayenne Biberi: Çok acı bir tada sahip olan cayenne biberi suyla karıştırıldıktan sonra apse üzerine sürülebilir. Ancak bu biber oldukça acıdır bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır.
  • Oregano Yağı: İki çay kaşığı zeytinyağına veya yarım çay bardağı suyun içine birkaç damla oregano yağı ilave edilip karıştırılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Bu karışımı kesinlikle yutmayıp tükürülmesi gereklidir.
  • Dulavratotu: Diğer bitkilerde de olduğu gibi bu bitkiyi de çay şeklinde demledikten sonra gargara yapılarak kullanılabilir.
Yukarıda verdiğimiz şifalı bitkileri diş apsesi için kullanabilirsiniz. Bu bitkilerin haricinde herhangi bir şifalı bitkiyi veya bitki yağını doğrudan doğruya apse üzerine uygulamadan önce uyguladığınız bitkinin ağız içerisinde kullanımının uygun olup olmadığının bilinmesi gereklidir. Ayrıca nasıl uygulanacağını bilmediğiniz bitkisel yağları diş apsesi üzerine sürmekten kaçının aksi halde diş etlerinin zedelenmesine ve alerjik etkilere olanak vermekten kaçınmak için yalnızca hakkında bilgi sahibi olduğunuz şifalı bitkileri kullanmaya özen gösterin...
SİLENTİUM EST AURUM