Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Çocuklarda Diş Apsesi


Çocuklarda Diş Apsesi, şişmeler ve ağız kokusu oluşturur. Bu durum çocuklarda iştah kaybına, zayıflamaya ve bir şeyler yiyememeye neden olmaktadır. Öyle ki apseye müdahale edilmediği zaman apseler ağız içerisinde yayılmalar gösterebilmektedir.

Çocuğun ağzında görülen apse, müdahale edilmediği zaman kemiklere etki ederek şiddetli ağrılara neden olabilir. Kemiklere etki eden apseler aşınmalara da neden olarak kemik yapısına zarar verir. Apsenin asıl olarak nedeni diş ve dişlerdeki iltihaptır. Genellikle sarı ve beyaz renklerde olabilir. Bu durumlarda çocuğunuzun apse ile oynamasını ya da el değdirmesini engellemek sizin üzerinize düşmektedir.

Çocuklarda diş apsesi tedavileri

  • Eski zamanlarda diş apselerinin tek tedavi yöntemi dişi çekmekti. Öyle ki çürük olmayan ya da sağlıklı bir dişte oluşan apse için bile dişin çekilmesi gerekirdi. Günümüzde gelişen tıp yöntemleri ile artık böyle bir durum ortadan kalmış ve birçok tıbbi ilaçlarla bu duruma müdahale edilmiştir. Böylelikle sağlam diş çekilmemiş olur. Apse ağrıları genellikle günümüzde ağrı kesiciler kullanılarak azaltılır ve bunun yanında antibiyotik ilaçlar kullanılarak apsenin iyileşmesi sağlanır. Fakat uzun süreler iyileşme göstermeyen apsenin tedavisinin mümkün olmadığı anlaşıldığında bu apsenin oluşmasına neden olan diş uygun zamanlarda çekilir.
  • Diğer bir tedavi yöntemi olarak diş hekimi, çocuklarda diş apsesinin içerisindeki iltihabı uygun yöntemlerle bir delik açarak çıkarır ve hastanın ağrı, sızılarının azalmasını sağlar. Böylelikle diğer ilaç tedavileri süresince hasta daha rahat bir şekilde yaşamaya devam eder. Açılan delik içerisi temizlendikten sonra dezenfekten ilaçlar ile dezenfekte edilir. Böylelikle tekrar iltihap oluşması önlenir.
  • Diğer yöntem olarak apsenin oluşma nedeni olan diş eğer çürükse, diş temizlenir ve gerekirse kanal ya da dolgu yapılarak hastanın iyileşmesi sağlanır.
Çocuklarda oluşan diş apsesi genellikle bir dişin çürümesiyle oluşan enfeksiyonlar nedeni ile oluşmaktadır. Eğer çocuğun yaşı dişin yenilenmesine uygunsa uzman doktorlar tarafında diş alınır ve apse bu nedenle hızlı bir iyileşme gösterir. Fakat yetişkinlerde böyle bir durum söz konusu değildir. Yani yetişkinlerde diş yenilenmez. Çocuklardaki diş apsesinin giderilmesi için kullanılan tıbbi ilaçların dozu daha düşüktür. Bunun en büyük nedeni çocukların vücudunun çok daha hassas olmasıdır. Çocuklarda diş apsesi, bazen kendisini yüksek ateş ve boyundaki şişmelerle kendisini gösterebilmektedir. Bunun yanında soğuğa ve sıcağa hassasiyet tamamen artar. Diş apsesi tedavilerinde doktorlar genellikle o bölgeyi uyuşturarak tedavi ettiğinden dolayı çocuğunuz çok fazla bir ağrı hissetmeyecektir.
SİLENTİUM EST AURUM