Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi2.jpg
Gösterim: 2062
Boyut:  21.8 KB

Baş Dönmesi Sebepleri


Baş Dönmesi Sebepleri, kişinin hareket etmemesine rağmen hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği gibi etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma veya yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini veya başını boşlukta gibi hissetme durumları zaman zaman kişiler tarafından baş dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bunlar baş dönmesi değildir. Bu gibi durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları gibi dahili sorunlar yanında aşırı stres, yorgunluk da neden olabilmektedir. Baş dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin gerçekten baş dönmesi olup olmadığını anlamak gerekmektedir. Bu şikayetleri olan bir hastanın mutlaka sistemli bir şekilde bir doktor gözetiminde olması ve gerekli tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Bu da ekip çalışması gerektiren bir durumdur. Burada çalışacak uzmanlar kbb, nöroloji, kardiyoloji, psikiyatri gibi dallardır. Çoğu zaman hastalığın bir çok organı tutan farklı bir boyutu da olabilmektedir. Tanı için yapılacak tetkikler de önemli yer tutmaktadır.

Baş Dönmesi Sebepleri; kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olduğundan dolayı, neden belirlendikten sonra tedavi sağlanmalıdır. Bu sebepler arasında;

Kulağa bağlı nedenler;
Gerçek baş dönmelerinin büyük bir kısmını içine alan bir sorundur. Pozisyona bağlı baş dönmesi, baş dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedenler arasındadır. Hemen hemen bütün hastalarda, başın hareketleri ile artan baş dönmesi yakınması mevcuttur. Teşhisi, iç kulakta bulunan yarım daire kanallarının, bazı manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konula bilinir. Tedavisi, bu kanalların içerisinde yer değiştirmiş olan kristallerin tekrar yerine oturtulmasına dayalı özel hareketlerdir. Meniere hastalığı ise işitme kaybı, kulakta çınlama, dolgunluk hissi ve baş dönmesi ile kendini göstermektedir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliğinden kaynaklanmaktadır.

Travmalar:
Sıklıkla başa alınan sert darbeler ile, kafatası nda meydana gelen, iç kulağı da zedeleyecek bir kırık sonrasında baş dönmesi ile beraber bulantı ve kusma oluşabilmektedir. Bazen kafa travması sonrası, herhangi bir kafatası kırığı olmadan dahi iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak baş dönmesi oluşabilmektedir

Nörolojik hastalıklar:
Beyin, beyincik gibi organlarımızdan oluşan merkezi sinir sisteminde meydana gelen kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı olarak oluşan beslenme bozukluklarında, multipl sklerozda, sifilizde, çeşitli beyin tümörlerinde, parkinson hastalığında, migren gibi hastalıklar da baş dönmesine neden olabilecek hastalıklardır.

Dahili hastalıklar:
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalıkları, geçmişte geçirilmiş kalp krizi, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, duruşa bağlı düşük tansiyon, ileri kalp ritm bozuklukları, ani ve şiddetli su kayıpları sayılmaktadır.
Psikolojik denge bozuklukları: Panik atak, anksiyete, stres, depresyondur.

Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi


Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi; şekli C’ ye benzeyen omurga’ nın aşırı yüklenme, stres gibi nedenlerden dolayı omurganın düz şeklini alması olayına boyun düzleşmesi denmektedir. Vücudumuzdaki omurgaların belli bir duruşu ve şekli bulunmaktadır, bu duruş ve şekil zaman ile belirli nedenlerden dolayı farklılaşarak bazı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalık yorgunluğun,stres’in ve aşırı düşünmenin neden olduğu bir hastalık türüdür. Boyun ve bel bölgemizdeki içe doğru gerçekleşen kavis, bu anatomik doğal duruşun temelinde vardır. Bu doğal duruşu sağlayan ise yumuşak ve özel disklerimizdir. Bu disklerin kayması ya da belli sebeplerden dolayı şeklini kaybetmesi boyun düzleşme sine neden olmaktadır. Boyun düzleşme sinin belirtileri arasında kronikleşmiş ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer almaktadır. Boyuna alınan darbeler de bu hastalığın başlangıcı için uygun ortamı sağlamaktadır. Uzun süreli olarak öne doğru eğik bir şekilde oturmak, aşırı yük kaldırmak, yüksek ve sert yastıklar da uyumak, koltuk ve kanepe gibi rahatsız yerlerde başa uygun pozisyon almadan yaslanmak gibi birçok etken düzleşme nin oluşması için uygun ortamı oluşturmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi; boyun düzleşmesinde beyine giden dört damardan ikisi olan vertebral arterler gerilerek beyine yeterince kan gitmesini engellerler. Kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, gibi belirtiler görülmektedir. Tedavi edilmez ise daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecelerde alınganlık, isteksizlik oluşabilmektedir. Boyun düzleşmesinde beyne yeteri kadar kan gitmediği zamanlarda kişi de baş dönmesi ve dengesizlik görülebilmektedir. Tanısı boynun yandan çekilen röntgeni ile konabileceği gibi, boyun MR ile teşhis konmaktadır. Tedavi edilmediği zaman şikayetler daha şiddetle ne bilecek bir hastalık olan boyun düzleşmesi tedavisi ağrıların giderilmesine yönelik kas gevşeticiler kullanılarak, Fizik tedavi ile, doktorun vereceği egzersizlerin düzenli yapılmasıyla yaklaşık olarak üç hafta içerisinde düzelebilecek bir rahatsızlıktır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 19:18
SİLENTİUM EST AURUM