Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi5.jpg
Gösterim: 2062
Boyut:  41.5 KB

Baş Dönmesi


Baş Dönmesi, Baş dönmesi günlük hayatta hemen hemen herkesin tecrübe ettiği ve sık sık dile getirilen şikeyetlerden biridir. Biraz başım dönüyor; cümlesi kimse de büyük bir şaşkınlığa sebep olamaz. Genellikle bu durum, açlığa, üzüntüye ya da yorğunluğa bağlıdır. Bazı baş dönmeleri ise denge bozukluğuna bağlıdır. Hareket ederken denğemezi sağlayabilmek için çok sayıda vücut sisteminin birlikte uyum içinde çalışması gerekmektedir. Bu da çok sayıda sistemi etkiliyebilen çeşitli hastalıkların sonucunda baş dönmesi ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çikabilir. Hastalığın nedeni belirlendikten sonra kişi hastalığına göre tedavi edilir.

Baş Dönmesi ve Dengesizlik Yapan Belli Başlı hastalıklar:
Travmalar;
Kafa tasında meydana gelen, iç kulağı da zedeleyen bir kırık sonrasın da aşırı kısıtlayıcı bir vertigo ile beraber bulantı ve kusma oluşabilir. Hasta başını en ufak bir şekilde oynatsa bile belirgin bir baş dönmesi atağı geçirebilir. Bu durumun düzelmesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Bu olayda, yıllar sonra dahi özellikle pozisyon değişiklerin de oluşan birkaç saniyelik şiddetli baş dönmesi kalabilir.

Kulağa bağlı nedenler:
gerçek baş dönmelerinin çok büyük bir kısmından sorunlu olan organımızdır. Pozisyona bağlı baş dönmesi, baş dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedendir. Hemen hemen bütün hastalarda, başın hareketleri ile artan baş dönmesi yakınması olur. Tanısı iç kulaktaki yarım daire kanalının, bazı manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konulur. Tedavisi, yarım daire kanalının içinde yer değiştirmiş olan kristallerin tekrar yerine oturmasına dayalı özel manevralardır. Meniere hastalığı; işitme kaybı, kulak çınlaması, dolgunluk hissi ve baş dönmesi atakları ile ilgilidir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliği ile de kaynaklıdır. İleri derecede damar tıkanıklığı yaşayan insanlarda oluşan iç kulağa daha az kan gitme durumun da, bazen de hiç bir nedene bağlı olmamaksızın iç kulaktaki zarların yırtılmasına bağlı olarak baş dönmesi olabilir.

Enfeksiyon:
Özellikle şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak kaynaklı baş dönmeleri meydana gelebilir. Daha ciddi enfeksiyonlarda, beyin zarının iltihaplanmasına neden olan durumlarda bulantı kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.

iç kulak sorunları:
Görünürde anlaşılır bir neden yoksa, vertigo iç kulakla ilgili bir sorundan dolayı kaynaklanıyor olabilir. İç kulak, vücudun yönünü ve pozisyonunu belirlemesinden sorumludur ve sorumluluğu yerine getirmek üzere beyne sinyaller gönderir. Beyne gelen sinyallerde, iç kulaktan kaynaklı bir sorun olduğun da baş dönmesi şikayeti ortaya çıkar.

Labirentit:
Bazı virüsler iç kulağın labirent adı verilen kısım da tahriş ve iltihap oluşturması sonucu ortaya labirentit rahatsızlığı çıkabilir ve bu rahatsızlık da yine, baş dönmesi nedenlerinden biridir. Labirentit genellikle kulak ya da üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanır. Sigara içmek, alerji, stres, alkol ve bazı ilaçlar da hastalığa yakalanma riskini arttırır. Labirentit belirtileri arasında baş dönmesiyle birlikte şiddetli kulak ağrısı ve yüksek ateş görülebilir.

Migren:
Başın ön tarafında ya da tek bir yanında zonklama şeklinde, güçlü bir ağrı olan migren, kişilerin günlük rutinlerini aksatacak zorlu bir baş ağrısıdır. Migren sırasında şiddetli baş ağrı dışında bulantı, ışığa kaeşı hassasiyet ve baş dönmesi gibi başka belirtilerde ortaya çıkabilir.

İlaçlar:
Vücudunuzdaki başka bir rahatsızlığı gidermek üzere aldığınız ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi olabilir. Düzenli olarak veya belli bir süre kullanmanız gereken ilaçların şiddetli baş dönmesine neden olduğunu fark ederseniz, doktorunuzla görüşerek iyi gelecek bir ilaç isteyebilirsiniz. Aspirin ve salisilat grubu ilaçlar, aminoglikozit grubu bazı antibiyotikler ve idrar söktürücü ilaçlar baş dönmesi ne neden olabilecek ilaç grublarına örnek olarak verilebilir.

Sürekli Baş Dönmesi


Sürekli baş dönmesi insanın yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Psikolojik olarak da sinirleri bozar, mutsuzluk, sinir ve stres yapar.
Sürekli baş dönmesi mutsuz bir yaşamı da beraberinde getirir. Bu baş dönmeleri kişiyi, hemen hiçbir konuda istek duymayan bir insan haline dönüştürür. Ani hareketlerde ya da bir anda durup dururken başı dönen kişilerde, bu durum gayet olağandır. Zira sürekli yaşanan baş dönmeleri, yaşam kalitesini normalin çok çok daha altına düşürmüştür.

Sürekli Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?


Sürekli baş dönmesi yaşayan bireylerin, baş dönmesi altında yatan sebepleri araştırarak öğrenmesi ve buna uygun bir tedavi yolu benimsemesi gereklidir. Baş dönmesi sebepler arasında; kansızlık, orta kulak iltihabı, gebelik, açlık, yorgunluk, tümör, sinüzit gibi rahatsızlıklar gelmektedir. Yine bunların dışındaki farklı sebeplerden ötürü de baş dönmesi yaşanabilir.

Baş dönmesi ciddi bir vakadır ve altında mutlaka başka sebepler yatar. Bu nedenle, bir başka hastalığın habercisi sayılabilecek, sürekli baş dönmesi, hafife alınmamalı ve ihmal edilmemelidir. Baş dönmesi yaşayan hastalar, kan testi yaptırarak, dahiliye uzmanı ve KBB uzmanına görünerek bu konu hakkında uzmanından, geniş ve net bilgiler alabilirler.

Sürekli baş dönmesi altında yatan neden öğrenildikten sonra, gerek doktorun verdiği ilaçları gerektirdiği şekilde ve yarım bırakmadan kullanarak, gerekse yenilip içilen besinlere dikkat edilerek, uzun süreli ve tam anlamıyla iyileşme sağlamak amaçlanmalıdır. İyileşme sağlandıktan sonra bu yaşam kalitesini korumak için zararlı alışkanlıklardan kaçınmak gereklidir. Ayrıca kendiniz ve sevdikleriniz için doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek çok önemlidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 19:19
SİLENTİUM EST AURUM