Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Devamlı Baş Dönmesi


Devamlı baş dönmesi, baş dönmesi bir hareket yanılsaması rahatsızlığıdır. Hasta kişi olmayan hareketleri hissetmekte ve çevresinin hareket ettiğini düşünmektedir. Baş dönmesi oldukça sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. İleri yaşlarda bu sıkıntılar daha da artmaktadır. Hareket ettiğimiz Zaman vücudumuzda bir çok sistem aynı anda çalışır bu da baş dönmesinin çeşitli sebepleri olabileceğini gösterir. Kişinin kendisini ve baş dönmesi şikayetini doğru bir şekilde anlatması ve iyi bir muayene sonucu doğru tanı konulur ve tedaviye başlanabilir. Baş dönmesi için sistematik bir muayene gereklidir bunun içinde kulak burun boğaz kardiyoloji nöroloji uzmanlarına tek tek muayene olmak gerekir. Baş dönmesi aslında bir hastalık değildir diğer hastalıkların sebep olduğu bir durumdur. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesinin hangi nedenden kaynaklandığını bulmak ve ona göre uygun tedaviye başlamaktır. Baş dönmesine neden olan bir çok hastalık vardır bunlara bakacak olursak,

Baş dönmesine sebep olan hastalıklar


  • Kulağa bağlı nedenler, kulak da meydana gelen rahatsızlıklar baş dönmesinin ciddi sebeplerindendir. Baş hareketleri ile birlikte baş dönmesinin arttığı durumlarda görülür. Tanısı konulurken iç kulaktaki yarım daire kanallarının bazı manevralara verdiği yanıtlara göre konulur. İç kuşağa az kan gitme durumu iç kulak zarı yırtılması durumu baş dönmesine sebep olur.
  • Travmalar, başa alınan sert darbeler, kafa tası zedelenmeleri baş dönmesine sebep olabilir. Kafa tası travması sonrası herhangi bir kafa tası kırığı olmadığı halde iç kulak kristalleri yer değiştirmiş olabilir bu da aradan uzun zaman geçse de baş dönmesine sebep olabilir.
  • Nörolojik hastalıklar, beyin ve beyincikte oluşan sinir sistemindeki oluşan kanama ve kan damarlarında tıkanıklık beslenme bozuklukları çeşitli beyin tümörleri migren baş dönmesine sebep olur.
  • Dahili hastalıklar, kalp yetmezliği kalp kapakçığı hastalığı, kalp krizi, diabet, tiroit bezi hastalıkları kansızlık kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon kalp ritmi bozuklukları ve ani ve aşırı su kaybı.
  • Psikolojik denge bozuklukları, panik atak stres depresyon baş dönmesine sebep olur.
Baş dönmesi tedavisi, baş dönmesi tedavisi nedene yönelik yapılır. Hangi nedende kaynaklandığı anlaşılınca o neden tedavi edilirse baş dönmesi de kısa zaman da geçer. Öncelikle baş dönmesine sebep olan hastalık teşhis edilir ve tedaviye başlanır tedavi tamamlanınca baş dönmesi geçecektir.

Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi


Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi, problemi gündelik hayatta çok fazla karşılaşılan bir problemdir. Özellikle uzun süreyle oturmadan sonra aniden ayağa kalkma veya yatarken birden ayağa kalkıp hareket etme sırasında çok fazla görülür. Ayağa kalkınca baş dönmesi, göz kararmasıyla birlikte beliriyorsa sıkıntı arz etmektedir. Baş dönmesi sürekli olarak görülen bir durumdur ve hiçbir hareket olmadığı zaman dahi hareket hissinin algılanmasına sebep olur. Başı dönen bir kişi bu semptomu dönme, yerin ayaklarının altından kayması yada havada asılı kalma duygusu olarak tanımlar. Bu belirti bazen çok rahatsız edici bir durum olabilir. Örneğin genel olarak yürüme ve ayakta durmada zorlanmalara neden olmaktadır. Bazı kişilerde kusma ve mide bulantısına sebep olur. Ayağa kalkınca baş dönmesinde oluşan probleme bağlı olarak baş dönmelerinde uygun tedavi sayesinde rahatlama sağlanır. Ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı belirmesi kişide sanki bayılacakmış hissinin duyulmasına sebep olur. Ayağa kalkınca baş dönmesinin en bilindik nedeni tansiyon düşüklüğüdür. Tansiyonda oluşan dalgalanmalar, ayağa kalkınca baş dönmesine neden olmaktadır. Tansiyon haricinde beyin bölgesine kan gitmemesi de, göz kararmasının ve baş dönmesinin bilinen nedenlerinden biridir. Ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı her zaman çok ciddi rahatsızlıklardan kaynaklı olmayabilir. Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluk durumlarında ayağa kalınca baş dönmesi problemi çok sık görülmektedir. Bu nedenlerden kaynaklı olarak ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı kısa sürelidir ve genel olarak kendiliğinden geçer. Rahatsızlığın nedeninin tam olarak saptanabilmesi amacıyla ne kadar süre zarfında baş dönmesinin yaşandığı gibi bulgular saptanmalıdır. Bunun yanı sıra bu rahatsızlıkların akabinde mide bulantısı, kusma belirtisi, iştahsızlık gibi belirtilerin görülüp görülmediği de rahatsızlığın teşhisi için oldukça önemlidir.

Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?


Tansiyon Düşmesi Yada Yükselmesi
Yetersiz beslenme veya kalp damar hastalıklarından kaynaklı olarak kişide tansiyon yükselmesi ve düşmesi gibi durumlar görülmektedir. Tansiyon değerlerinin yükselmesi veya düşmesi kişide ayağa kalkınca baş dönmesi belirtisine neden olmaktadır. Bundan dolayı ayağa kalkınca baş dönmesi yaşayan kişinin bayılacakmış hissine kapılmasına sebebiyet verir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)
Şeker hastalarında ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlıkları çok fazla görülmektedir. Şeker oranın yükselmesi veya düşmesi durumunda ayağa kalkınca baş dönmesi görülmektedir.

Kansızlık Problemi
Demir eksikliği sonucunda görülen kansızlık problemi, kişilerde ayağa kalkınca baş dönmesine neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme sonucunda, yeterli demir ihtiyacı karşılanmalı ve kesinlikle doktora başvurmak gerekmektedir.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

İlaç tedavisi uygulanan kişilerde, kullanılan ilaçların yan etkisinden ötürü ayağa kalkınca baş dönmesi görülebilir. Kalp ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve psikiyatri ilaçlarının yan etkisi olarak ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlığı görülmektedir. Bu rahatsızlıktan kaynaklı doktora başvurulduğu zaman kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerekir.

Ayağa kalkınca baş dönmesi çoğu zaman önemli bir rahatsızlık habercisi olmayabilir fakat süreklilik göstermeye başladığında mutlaka bir hekime görünmek gerekmektedir. Ayağa kalkınca baş dönmesi, tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek amacıyla yeterli olmadığından dolayı uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize nedenini bulmaya çalışmak sonuç oluşturmamaktadır. Ayağa kalkınca baş dönmesi haricinde kişide başka ne gibi belirtiler görülüyor doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayağa kalkınca baş dönmesinin altında yatan sebebin saptanması için belirtilen şikayetlerin hepsi önemli görülmekte ve bir bütün olarak ele alınmaktadır. Ayağa kalkınca baş dönmesine mide bulantısı, halsizlik belirtisi, çarpıntı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi eşlik edebilir. Ayağa kalkınca baş dönmesi çoğu zaman bu belirtilerden biri yada birkaçı ile beraber gerçekleşmektedir.

Orta Kulak İltihabı Baş Dönmesi


Orta kulak iltihabı baş dönmesi, belirtisi veren bir rahatsızlıktır. Kulak zarından sonra gelen orta kulak bölümünde sesin iletilmesini sağlayan çekiç, örs, üzengi kemikleri vardır. Ayrıca geniz boşluğuna kadar uzanan östaki borusu denilen bir kanal olur. Burası hava geçişini sağladığı gibi, hava basıncını dengeler. Orta kulak iltihabı en fazla çocuklarda rastlanır. Buna sebep olan bakterilerdir. Orta kulakta biriken bakteriler nedeniyle akut ve kronik şekilde orta kulak iltihabı oluşabilir. Bu durumda orta kulakta basınç artması meydana gelir. İşte orta kulak iltihabında baş dönmesinin oluşma sebebi budur. Çocukları daha fazla etkilemesi, östaki borusunun bu yaşlarda daha kısa ve yatay şekilde olmasından kaynaklanır. Bu bakterilerin daha kolay orta kulağa ulaşmasını sağlar. Bu nedenle genellikle 5 yaşına kadar çocuklarda daha fazla görülür.

Orta kulak iltihabı baş dönmesine yol açabilir

Özellikle çocuklarda orta kulak iltihabı ağrıya yol açar. Ateşin yükselmesi, işitme kaybının olması, kulakta doygunluk hissinin olması dışında baş dönmesi etkisi de barizdir. Özellikle eğilirken, otururken, aniden hareket edildiğinde hem ağrı hem de baş dönmesi olur. Eğer basınçla birlikte kulak zarında delinme olursa, ağrı görülmez ya da azalır. Ancak baş dönmesi yine de görülebilir.

Orta kulak iltihabı baş dönmesi tanısı

Hastaların muayenesinden sonra kolaylıkla tan konulabilir. Kulak zarının otoskop denilen aletle incelenmesi sırasında, orta kulak iltihabının bazı belirtileri görülebilir. Çünkü bakteriler nedeniyle oluşan iltihap kulak zarında kızarıklığa ve şişliğe yol açar. Bazen kulak zarı delik olur ve akıntı meydana gelmiştir. Bakterilerden kaynaklanmayan orta kulak iltihabında ise, kulak zarı içe çökük olur. Gerekirse hastalara işitme testi yapılarak, işitme kaybı değerlendirilir. Basınç artışının belirlenmesi için basınç ölçümü yapılır.

Orta kulak iltihabı baş dönmesi tedavisi
Hastada orta kulak iltihabı baş dönmesi etkisinin giderilmesi için, öncelikle bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Baş dönmesi bir belirti olarak ortaya çıktığından, öncelikle buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Tedavi ihmal edilirse, hastalarda kalıcı işitme kayıpları meydana gelebilir. Zaten baş dönmesi başlı başına hastanın yaşam kalitesini düşüren bir etkendir. Bu yüzden orta kulak iltihabı uygun tedavilerle iyileştirilmeli ve baş dönmesi ortadan kaldırılmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM