Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Baş Dönmesi Halsizlik


Baş Dönmesi Halsizlik, gıda zehirlenmesi, yetersiz beslenme, panik atak rahatsızlığı ve iç kulak enfeksiyonu gibi hastalıklar baş dönmesi ile birlikte halsizliği de sebep olarak gösterilebilir. Baş dönmesi genellikle mide bulantısı ile beraberinde kusma şeklinde yaşanabilir. Baş dönmesinin oldukça önemli sebeplerinden biri de iç kulakta yer alan ve vücudun dengelenmesine yardımcı olan bölümde meydana gelen sorundur. Burada dikkat edilmesi önemli olan baş dönmesiyle birlikte yaşanan halsizliğin hangi sıklıkla geldiğidir. Baş dönmesiyle birlikte oluşan halsizlik eğer kişinin günlük aktivitelerini yapamayacak şekilde yaşanıyorsa kesinlikle vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Baş Dönmesi Halsizlik Nedenleri?


Baş dönmesi kişilerde vücutta yaratmış olduğu olumsuz etkiler sebebi sonrasında mide bulantısı, kusma ve halsizliğe neden olabilir. Özellikle sabah kahvaltısı yapmadan bekleyerek öğle yemeği yemek ve öğle yemeğine kadar geçen zamanda aşırı çay ve kahve içmek baş dönmesine neden olarak gösterilebilir. Ayrıca kan şekeri ve tansiyonun düşmesi de aynı şekilde baş dönmesi ile birlikte bayılma durumuna gelmesi yani halsizliğe sebep olabilir. Tamamen bunların dışında orta kulakta bulunan ve kişinin baş hareketlerine şekillenerek dengeyi sağlayan sıvının bulunduğu kısımda oluşan fonksiyon, meydana gelen sıvı toplanması ve basınç gibi hallerde de baş dönmesi oluşabilir.

Migren: Baş dönmesine neden olan ve sıklıkla yaşanan önemli bir hastalıktır. Kişilerde migren özellikle uyku bozukluklarına yol açarak yeme problemi oluşturabilir. Hasta migrenin vermiş olduğu aşırı ağrı nedeni ile öğünleri geçiştirmesi sonrasında kan basıncı dengesini kaybederek düşer. Bu durumda baş dönmesinin yanı sıra halsizliğe yol açar. Migren ağrısı genellikle sinüslerde ve göz çevresinde meydana gelerek çene ve enseye doğru yayılabilir.

Panik Atak: Baş dönmesi ile yaşanan halsizlik sadece fiziksel olarak meydana gelebilen bir problem değildir. psikolojik nedenler sonrasında yaşanan gerilim ise mide bulantısının yanı sıra halsizliğe de neden olabilir. Psikolojik rahatsızlıkların ilk sırasında panik atak bulunmaktadır. Panik atak rahatsızlığı yaşanan kişilerde, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, ağız kuruması, terleme, göğüs ağrısı, halsizlik, üşüme ve kalp atışlarında artmalar gibi belirtilere rastlanabilir. Yukarıda sıralamış olduğumuz belirtiler yaklaşık olarak ataktan 5-10 dakika kadar önce başlayarak 25-30 dakika kadar devam edebilir.

Aslında halsizlik ve baş dönmesinin oldukça fazla sebebi olabilir. Bu sebeple halsizlik ve baş dönmesi sorunu yaşayan hastaların hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gereklidir. Hekim tarafından halsizlik ve baş dönmesinin sebepleri detaylı olarak incelenerek, gerekli görülen tahlilleri yapıldıktan sonra sebebe yönelik uygun tedavi uygulanarak problem kontrol altına alınabilir. Genel olarak baş dönmesi için ilaç tedavisinden başlayarak cerrahi operasyona varıncaya kadar bir çok farklı şekillerde tedavi olanağı bulunan bir hastalıktır.

Baş Dönmesi Dengesizlik


Baş dönmesi dengesizlik, birbirinden farklı kavramlardır. Genellikle vücuttaki farklı organların rahatsızlıklarında birlikte görülen belirtiler olarak kabul edilir. Baş dönmesi genellikle vertigo denilen rahatsızlıkta ortaya çıkabilir. Bu daha çok iç kulak rahatsızlıkları sonucunda yaşanır. Dizzines ise, ayağın altından yerin kayması, sarhoşmuş gibi hissetmek, dengesizlik gibi etkilere neden olur. Bunlar daha çok beyin hastalıkları sonucunda, hormonal sorunlarda, boyun rahatsızlıklarında görülebilir. Vertigo denilen baş dönmesi durumunda hastada bulantı ve kusma etkileri görülür.

Dengenin sağlanması vücutta çok sayıda organın etkisiyle gerçekleşir. Buna rağmen dengenin sağlanması hakkında hala bilinmeyenler bulunmaktadır. Beyin, omurilik, iç kulak, kaslar, eklemler gibi organlar dengenin sağlanmasında rol oynarlar. Organları etkileyen herhangi bir hastalık, kişide baş dönmesiyle birlikte organa ait başka belirtilerinde ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun değerlendirmesi tıpta pek çok branşı ilgilendirebilir. Özellikle KBB, nöroloji, göz, fizik tedavi, dahiliye gibi bölümlerin uzmanlarına muayene olunmalıdır.

Baş dönmesi halsizlik durumunda hangi şikayetler olur?
Hastaların her biri baş dönmesini farklı anlatmaktadır. Bazıları yer ayağımın altından kayıyor, bazıları her taraf dönüyor, ben bir tarafa kayıyorum, bazıları kafamın içi boşalıyor, gözlerimde kararma oluyor diye anlatırlar. Bunlara baş dönmesi tanısı konulabilir. Bu hastalarda sebebe bağlı olarak başka belirtilerde ortaya çıkabilir. Kulak hastalığı olursa kulak çınlaması, bulantı ve kusma, kulakta basınç, akıntı, gözlerdeki anormal hareketler hastaları etkileyebilir. Bu yakınmalar oldukça değişkendir. Bazen sadece baş dönmesi olabilir.

Baş dönmesi dengesizlik yapan önemli hastalıklar
  • Kulağa bağlı sebepler: Baş dönmelerinin yaklaşık % 70 kadarına kulağa bağlı sebepler yol açar. Bunların arasında pozisyonel vertigo, meniere hastalığı, viral enfeksiyonlardan dolayı denge sinirinin etkilenmesine yol açan kulak hastalıkları, damar tıkanıklığı yüzünden iç kulağa giden kanın az olması gibi rahatsızlıklar bulunur.
  • Travmalar: Kafatasında oluşan ve iç kulağın zedelenmesine yol açan kırık sonucunda vertigo ile birlikte bulantı ve kusma meydana gelebilir. En küçük baş oynatma sonrasında baş dönmesi halsizlik etkisi ortaya çıkabilir. Bu sorunlar aylarca devam edebilir. Bazen iyileşse bile yıllar sonra da etkisini gösterebilir.
  • Enfeksiyonlar: Şiddetli geçirilen gribal enfeksiyonlar kulakları etkilediğinde, baş dönmesi halsizlik etkisi gösterebilir. Ciddi enfeksiyonlardan sonra beyin zarı iltihaplanırsa, bulantı ve kusmanın da olduğu baş dönmesi dengesizlik sorunu yaşanabilir.
  • Nörolojik hastalıklar: MS hastalığı, beyinde tümör, parkinson gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar dengeyi bozduğundan, yakınmalar görülür.
  • Alerjik etkenler: Özellikle bahar döneminde alerjik yapıdaki kişilerde baş dönmesi atakları ortaya çıkabilir.
  • Servikal etkenler: Baş dönmesinin nedenleri arasında ileri derecedeki boyun fıtıkları da bulunmaktadır. Bunun dışındaki boyun rahatsızlıkları baş dönmesine yol açmaz.
Baş dönmesi halsizlik tanı ve tedavisi
Baş dönmesi halsizlik belirtisinin neden kaynaklandığı, hangi organın etkisinden ortaya çıktığı konusunda, tıbbi olarak bir ekip çalışması yapılarak tanı konulmalıdır. Ancak böyle neden tespit edilebilirse, hastaya uygun bir tedavi uygulanabilir. Baş dönmesi halsizlik etkisini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Ancak bunlar hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Bu sorunu olan kişilerin araç kullanması, tehlikeli işler yapması, dikkat gerektiren işleri yapması oldukça sakıncalı görülür.

Baş dönmesi halsizlik bir hastalık değildir. Ancak başka hastalığın belirtisi olarak ortaya çıktığından ve kişinin yaşam kalitesini bozduğundan, mutlaka asıl hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Buna rağmen her zaman bir hastalık teşhisi yapılamaz. Bu yüzden hastalara öncelikle baş dönmesinin ortadan kaldırılması için tedavi uygulanır. Bu da doktorun uygulayacağı hareketlerle ve ilaçlarla sağlanabilir.

Mide Bulantısı Baş Dönmesi


Mide Bulantısı Baş Dönmesi; İç kulak iltihaplanmaların dan gıda zehirlenmesine, yeterli olmayan beslenmeden panik atağa kadar birden fazla rahatsızlık baş dönmesi ve bulantıya sebep olabilir. Baş dönmesi çoğunlukla bulantı ve kusma ile beraber gözükür ve sebepleri arasında ilk sırada iç kulakta, vücudun dengesini oluşturan kısımda yaşanan problemlerdir. Dikkat edilmesi gereken baş dönmesi ve bulantının hangi aralıkta meydana geldiği, normal aktivitelerin önüne geçip engellemediğidir. Eğer bu tip problemler yaşıyorsanız doğru bir teşhis için doktora gitmelisiniz.

Sık karşılaşılan problemler. Baş dönmesi, yarattığı his sebebiyle mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilir. Sabah kahvaltısı yapmadan öğle yemeğine kadar beklemek, bu arada aşırı kahve içmekte başın dönmesine yol açabilir. Ayrıca tansiyon ve kan şekerinin düşmesi baş dönmesiyle birlikte baygınlık duygusu oluşturabilir. Tüm bunlara ek olarak orta kulakta yer alan ve başın hareketlerine göre şekil alarak dengeyi oluşturan sıvının bulunduğu çevrede meydana gelen enfeksiyonlar, sıvı birikmesi, ekstra basınç gibi normal dışı durumlarında ilk belirtisi baş dönmesi ve bulantıdır.

Labirintit, labirent ismi verilen iç kulakta tahriş ve şişlik ile beraber gözüken kulak iltihaplanmasıdır. Soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar bu çevrenin iltihaplanmasına sebep olabilir. Dengeyi oluşturan labirent iltihaplandığında normal çalışmasını sürdüremez ve baş dönmesi, bulantı, kusma, odaklama zorluğu, etkilenen kulakta işitme kaybı, kulak çınlaması gözükebilir. Hafif iltihaplanmalar geçicidir ve bir müdahaleye gerek kalmadan çoğunlukla kendiliğinden geçer. İlerlemiş olan iltihaplanmalar ve mide bulantısı gibi etkileri düşürmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Vertigo, iç kulakta yarım daire kanalları şeklinde isimlendirilen çevrede yer alan sıvı vücudumuzun dengesinden sorumludur. Buradan beyne aktarılan sinyaller ile vücudun hangi pozisyonda olduğu iletilir ve beyin dengeyi sağlamak için ne yapılması gerektiğine karar verir. Bu kanalları etkileyen problemler beyne doğru sinyallerin gitmesinin önüne geçer ve baş dönmesi ile beraber dengemiz kaybolur. İç kulakta bulunan bu sıvı travmalar yada daha önce geçirilen kulak iltihaplanmaların dan, basınç farklılıklarından etkilenebilir. Antibiyotikler, bir dizi testler ve fizyoterapi uygulamalarıyla tedavisi mümkündür.

Migren, migren baş dönmesi ve mide bulantısına sebep olan bir nörolojik sendromdur. Migren atakları çoğunlukla insanın uyku düzenini bozar, öğün atlamasına sebep olur, kan basıncını düşürür. İnsan parlak ışığa, gün ışığına duyarlı bir duruma gelir, bazı gıdalar mide bulantısını yükseltir, sese duyarlılığı yükselir ve stres seviyesi artar. Merdiven çıkma gibi bazı basit fiziksel aktiviteler migren ataklarını başlatabilir. Ağrılar tipik bir şekilde göz etrafında görülmekle beraber sinüslerde, alında, çene ve boyunda meydana gelebilir.

Panik atak, baş dönmesi ve bulantı yalnızca fiziksel olarak değil duygu durum farklılıklarının bir neticesi olarak da meydana gelebilmektedir. Bu ruhsal sorunların başında ise panik atak gelir. Panik atak yaşayan bir insan mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp atışının yükselmesi, yoğun bir şekilde terleme, titreme, soğuk terleme, mide krampları, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ağız kuruması ve üşüme gibi durumlar gösterebilir. Bu belirtiler atak başlangıcından 10 dakika önce başlar ve atağın ardından 30 dakika kadar sürebilir. Herhangi bir vakitte hatta dinlenirken bile meydana gelebilen panik ataklar terapi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Hastaya stres oranını düşürecek meditasyon gibi rahatlama teknikleri önerilebilir. Ender Gözüken problemler ise, beyin kanaması olmadan önce, felç öncesi, beyin tümörü gibi bazı ciddi hastalıkların nedeni olarak da baş dönmesi ve bulantı oluşabilir.

Baş Dönmesi Göz Kararması


Baş Dönmesi Göz Kararması, Besin zehirlenmesi, stres yapma, aç kalma, sıcak ortam, ishal olma, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikesi bulunmayan sebeplerle herkes yaşamında birkaç defa olamak üzere göz kararmasından şikayet etmiş olabilir. Göz kararması çoğu kez önemli bir hastalık habercisi olmayabilir fakat devamlı oluşmaya başladığında mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize sebebini bulmaya çalışmak netice vermeyecektir.

Göz kararması haricinde insanda başka ne gibi belirtiler gözüküyor doktorca değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bulunan şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve beraber ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı baş dönmesi ,baş ağrısı gibi rahatsızlıklar aynı anda oluşabilir. Göz kararması çoğu kez bu sebeplerden biri yada birkaçı ile beraber ve iki gözde birden oluşur.

Göz kararmasının neden olduğuna dair bir fikriniz bulunmuyorsa, yukarıda belirttiğimiz gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir neticeye varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması durumunda ilk önce bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü zaman başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz yada nöroloji gibi değişik bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.

Göz kararmasına en fazla tansiyondaki oynamalar neden olur. Oluşan yoğun bir stres veya uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Fakat göz kararması yalnızca tansiyon yüzünden meydana gelmez. Bu şikayete yol açan başlıca nedenleri ise, tansiyonun yükselmesi. Tansiyonun alçalması. Şekerin artması. Şekerin alçalması. Kansızlık. Tiroit sorunları. Gözde oluşan sorunlar. Su kaybı. Boyun damarlarında oluşan daralmalar. Kullanılan bazı ilaçlar.

Göz kararmasının birçok kere tek başına değil de değişik şikayetlerle birlikte meydana geldiğinden bahsettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden öbür belirtileri ve bu belirtilerin sebepleri ise, Ayağa kalkınca göz kararması. Oturduğunuz yerden ayağa kalktığınız zaman gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi başka problemler de oluşuyorsa bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon ismi verilir. Ortostatik hipotansiyon da insan ayağa kalktığı zaman tansiyonu birden düşer.

Beyne gerektiği oranda kan gitmediği ve göz kararmasıyla beraber baş dönmesi, rengin solması, çarpıntı, bayılacak gibi hissetme başka belirtiler de gözükebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi veya kansızlık gibi basit sebeplerle meydana gelebileceği gibi bazen de diyabet, kalp veya beyin hastalıklarının habercisi olabilir.

Tedavisi için eğer muayene neticesinde tansiyonun bu biçimde oynamasına sebep olan bir rahatsızlık oluşmuşsa, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar ayrıca ayağa kalkarken yavaş bir şekilde hareket etmeli, bol su tüketmeli, ayakta çok hareketsiz durmamalı kısaca tansiyon düşüklüğüne sebep olabilecek olayları bilerek bunlardan kaçınmalıdır. Göz kararmasına baş dönmesi eşlik ediyorsa, göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi şikayeti de oluşuyorsa bazı sebeplerden şüphelenilebilir.

Ciddi bir rahatsızlıktan şüphelenmek için ayda yılda bir meydana gelen bir göz kararması ve baş dönmesi şikayeti yeterli olmamaktadır. Göz kararması ve baş dönmesinin yoğun olması, hastanın öbür şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi pek fazla faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Baş dönmesiyle beraber görülen göz kararmasına sebep olabilecek yaygın nedenleri bulabilirsiniz. Tansiyon yadsa şeker değerlerinde değişmeler. Migren rahatsızlığı. Vertigo. Gerilim şeklinde oluşan baş arıları. Kalp damar hastalıkları. Bazı beyin hastalıkları yada beyin tümörleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM