Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Baş Dönmesi Ve Terleme


Baş Dönmesi Ve Terleme,denildiğinde, baş dönmesi kişinin kendini bir boşluktaymış gibi hissetmesi yada etrafındaki cisimlerin boşluğa düştüğü gibi algılaması hissiyle oluşan ani rahatsızlık belirtisi olmaktadır. Baş dönmesine eşlik eden terleme belirtisi ise baş dönmesiyle beraber oluşan ani terleme etkisi olmaktadır. Bu belirtiler baş dönmesinin eşliğinde oluşan belirtiler olarak bilinmektedir. Baş dönmesi ve terleme, bazı kişilerde sürekli olarak belirti göstermekte olan durumlardan birisidir. Bu kişilerde oluşum gösteren baş dönmesi ve terleme ani olarak oluşum göstermekte olup geçici bir belirt olmaktadır. Meydana gelen bu belirtilere örnek verecek olursak, bir araca aç karınla binildiğinde genel olarak mide bulantısı ve çarpıntı oluşur. Bunların yanı sıra terleme belirtisi de kendini gösterir nedeniyse kişilerden gelen biyolojik etkenler olmaktadır. Baş dönmesi ve terleme sürekli bir şekilde istem dışı belirtilerle kendini gösterir. Baş dönmesi ve terleme belirtisi genel olarak bir arada görülmekte ve bunlara eşlik eden başka belirtiler de olmaktadır. Bu belirtilerin başında baş ağrısı gelmektedir. Bu belirtiler çeşitli nedenlerden dolayı görülen fizyolojik rahtsızlık belirtileridir. Baş ağrısının yanı sıra görülen diğer belirtilerde; Halsizlik, kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi, gözlere vuran ağrı belirtileri ve görme bozuklukları, hareketin kontrol edilmemesi, gözlerle başın arasına vuran yoğun ağrı, çarpıntı oluşumu, ani mide bulantısı ve kusma, mide rahatsızlıkları gibi belirtileri bir arada oluşturan baş dönmesi ve terleme sistemik bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi sıradan bir grip hastalığıyla da kendini gösterebilir.

Baş Dönmesi ve Terleme Nedenleri:
  • Fibromiyoloji: Baş dönmesinin ilk bilinen nedenlerinden olmaktadır. Bu problemde baş dönmesi, iskelet ve kas ağrıları ve mide bulantısı beraberinde oluşur. Fibromiyalji yani iskelet kas sisteminde meydana gelen kronik ağrı durumudur. Bu durumda genelde baş dönmesi ve terleme belirtisiyle ağrı oluşmakta ve kaslarda devamlı bir ağrı hali belirtisi olmaktadır. Baş ağrısına dönüşerek terleme belirtisi de kendini gösterebilir.
  • Göğüs ağrısı: Bu belirti genel olarak kalp krizi belirtisinden önce kendini gösterir. Bazen bu göğüs ağrısı nefes almada zorluk çeken kişilerde de belirmektedir. Bunun nedeni ise kan basıncında meydana gelen ani yükselme oluşumudur.
  • Düşük tansiyon: Baş dönmesi belirtisinde düşük tansiyon ve düşük kan basıncı etkisi oluşmasından kaynaklı olmaktadır. Düşük tansiyon yani hipotansiyon bunun nedeni ise yüksek tansiyonda görülenlere benzer ve ani kan basıncı düşmesiyle baş göstermekte ve genel olarak hamilelerde sık rastlanmaktadır.
  • Panik ataklar: Panik atak rahatsızlığı oluşum şekline göre kişide baş dönmesi ve aşırı derecede terleme meydana getirir. Panik atak rahatsızlığı her an her yerde oluşum gösterir. Kişiler panik atak belirtisinin yaşanmasıyla birlikte ani terleme ve baş dönmesiyle karşı karşıya kalmaktadır.
  • İlaç kullanımından oluşan yan etkiler: Bazı ilaçların kullanımıyla oluşan yan etkiler arasında baş dönmesi ve terleme görülmektedir ve bu belirtilere ek olarak çarpıntı oluşumuna sık rastlanmaktadır. Kullanılan ilaçların vücutta kana karışmasıyla beraber baş ağrıları ve terleme tetiklemektedir. Genel olarak kullanılan doğum kontrol hapları bunlara en fazla etkiyi gösterir. Kullanılan bazı antibiyotik ilaçlarda baş dönmesi ve ani terleme belirtisini beraberinde getirir.
Genel olarak baş dönmesine bağlı oluşum gösteren terleme belirtisi, ani oluşan mide bulantılarıyla beraber gerçekleşmektedir. Bu belirtileri yaşayan kişiler genellikle denge kayıpları ve sersemlik hissi içerisindedir. Kendilerini kaybetmiş olarak hissederler. Sürekli olarak baş dönmesi ve terleme belirtisi olan kişiler ve bu belirtilerin yanı sıra mide bulantısı yaşamakta olan kişiler bu belirtileri ciddiye almalıdır. Baş dönmesi ve terleme problemiyle karşılaşan kişiler kesinlikle uzman bir doktordan yardım almalıdır.

Baş Dönmesi Kusma


Baş dönmesi kusma sorunu, günümüzde birçok kişide kimi zaman kısa süreli kimi zaman uzun süreli görülen durumlardır. Bu gibi sorunların neden dolayı meydana geldiği dışarıdan bakma ile anlaşılamadığı için aslında bu gibi durumlar son derece tehlikeli sorunların meydana gelmesine neden olabilecek kadar büyük nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi kusma sorunu olan insanların bu gibi durumlarla karşılaştıklarında hiç zaman kaybetmeden uzman bir doktora görünerek gerekli muayeneleri olması gerekmektedir. Aksi durumlarda çok daha büyük sorunlar meydana gelerek sağlık bütünlüğünün bozulmasına neden olabilmektedir. Baş dönmesi kusma sorunu genellikle hamilelerde görülen bir sorun olmasına rağmen günümüzde her yaştan insanın karşısına çıkabilecek bir durumdur. Genellikle tansiyon düşmesi ya da oksijensizlik gibi bir durumdan dolayı oluşabilecek olan bu sorun birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu durumun nedeninin fazla olması nedeni ile dışarıdan bakarak ve gerekli testleri yapmadan bir teşhis konulması oldukça yanlış olacaktır. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında acilen bir doktora gitmelisiniz. Bu gibi durumlar bazen çocuklarda da görülebilmektedir. Meydana gelen baş dönmesi ve beraberindeki kusma sorunu çocuklarda görüldüğünde durum çok daha ciddi olacağından acilen bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Aksi durumda bu sorunun nedeni çocuklarda daha büyük olacağından çok büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Baş dönmesi kusma sorunu meydana geldiğinde kişiler yatarak bu sorunu dindirebilirler. Fakat bu problem uzun süreli olarak kişilerde görülüyorsa bu durumda kişiler yatarak sorunu dindirseler bile daha sonra başını hareket ettirdiklerinde tekrar bu gibi durumlar meydana gelecektir. Bu nedenle bu durum birçok insanın başta iş hayatını etkileyerek kişinin günlük işlerinin aksamasına neden olabilmektedir. Bu gibi sorunlarda kusma durumu birçok zaman hastanın ayağa kalkması ile gerçekleşir. Yani sorun aşırı ilerlememiş ise kurma problemi kişi yatarken gerçekleşmez. Baş dönmesi kusma sorununun en büyük nedenlerinden biri sinüzit problemidir. Bu problem günümüzde birçok insanda görülmektedir. Kişiler sinüzit sorununun olduğunun farkında olsa da olmasa da bu durum birçok zaman kişilerde baş dönmesi kusma sorunlarına neden olarak kişileri çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle sizlerde de böyle bir problem var ise direk olarak sinüzitten şüphe edebilirsiniz. Fakat bu durumun sinüzitten olduğunu düşünseniz bile mutlaka doktora gidin ve ihmal etmeyin. Bazen baş dönmesi ve kusma durumu görülen insanlarda kulakta hafif akma meydana gelebilmektedir. Bunun yanında boğazda geniz akıntısı gibi durumlarda bu gibi sorunların yanında görülebilecek şeylerdendir. Eğer bu gibi belirtiler var ise bazı doktorlar bu durumda iç kulak iltihaplanması teşhisi koymaktadır. Yine bazı testlerin yapılması şarttır. İç kulakta meydana gelen iltihaplanma kişilerde kusma ve baş dönmesi gibi durumların oluşmasında çok büyük rol oynamaktadır.

Genel olarak meydana gelen baş dönmeleri vücut refleksi olarak kişilerde kusma durumunu uyararak bu gibi sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Yani baş dönmesi sorunu olan kişide kusma sorunu çok büyük ihtimaller ile gerçekleşecektir. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonları bile kişilerde baş dönmesi kusma problemlerinin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılan küçük tedavilerle sorun çok daha kolay bir şekilde ortadan kaldırılır. Genellikle ani bir şekilde başlayan baş dönmesi durumları eğer herhangi bir darbe ya da baskıya maruz kalınmadı ise küçük hastalıklardan dolayı oluşmaktadır. Bu durumda yapılması gereken en doğru şey uzman bir doktora zaman kaybetmeden görünmektir.

Baş Dönmesi Panik Atak


Baş Dönmesi Panik Atak, kişinin hareket etmemesine rağmen hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği gibi etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma veya yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini veya başını boşlukta gibi hissetme durumları zaman zaman kişiler tarafından baş dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bunlar baş dönmesi değildir. Bu gibi durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları gibi dahili sorunlar yanında aşırı stres, yorgunluk da neden olabilmektedir. Baş dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin gerçekten baş dönmesi olup olmadığını anlamak gerekmektedir. olan kişilerde bazı durumlarda altta yatan herhangi bir fiziki sebep bulunamamaktadır. Altta yatan herhangi bir hastalık olmadığı zamanlarda ilk akla gelen kişinin psikolojik olarak durumunun incelenmesidir. Çünkü baş dönmesi hissi ile doktora başvuranların % 19' luk gibi bir kesimin de altta psikolojik sebepler baş göstermektedir. Yapılan çalışmalar baş ağrısının en çok panik atak ve kaygı bozukluğu olan kişiler ile çekingen ve bazı kişilik bozukluğuna sahip insanlarda görüldüğünü gözler önüne sermektedir. Kaygı ve endişe gibi durumlarda baş dönmesi artış göstermektedir. Ayrıca kadınlar da erkeklere oran ile daha fazla baş dönmesi gözlenmektedir. Alkol ve sigaranın ise bu sorun üzerinde artırıcı rol oynadığı uzmanlarca belirtilmektedir.

Baş Dönmesi Panik Atak; panik atak aniden, ortada herhangi bir şey yok iken başlamaktadır. Her yerde ortaya çıkabilmektedir. Kişiler ani bir çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, dizlerinin bağı çözülmesi gibi şikayetler tarif etmektedirler. Bunun sonucunda ise bayılmaktan korkarlar, ölüm korkusu olabilmektedir. Hastalık aniden başlar, ataklar halindedir. Süresi birkaç dakika veya bir saat arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu ataklar sırasında çeşitli şikayetler olabilmektedir. Bu belirtiler;
  • Baş dönmesi,
  • Çarpıntı,
  • Başta uyuşma hissi,
  • Dizlerin bağı çözülmesi,
  • Vücudun farklı yerlerinde uyuşmalar
  • Bayılma, ölüm, delirecek ve kontrolü kaybedecek korkusu gibi bedensel şikayetlerdir.

Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yaparmı


Boyun fıtığı baş dönmesi yapar mı, Boyun fıtığı ağrısı, öncelikle ensede bir ağrıyla başlar ve sırtınıza ve başınıza doğru devam eder. Daha sonra kollarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, denge bozukluğu, baş dönmesi olarak kendini gösterir. Eğer tutukluluk uzun sürüyorsa iltihaplı romatizmada sebeplerden biri olabilir.

Boyun fıtığı ne sıklıkta görülür? Erişkin insanların bir çoğu boyun fıtığı ağrısı çekerler. Boyun fıtığı ağrısı sadece boyuna lokalize olabileceği gibi kol ağrısıyla birlikte de olabilir. Boyun ve kol ağrılarının yaklaşık üçte biri tekrarlar. Bel ağrısına göre boyun fıtığı ağrısının sıklığı azdır hemde sakat bırakma oranı daha düşüktür.

Boyun ağrısının sebepleri nelerdir? Boyun ağrısının başlıca sebepleri boyun fıtığı, trafik kazaları, kireçlenme, ani hareketler ve iltihaplı romatizmadır. Trafik kazalarında en çok etkilenen bölge boyundur. Trafik kazalarındaki ani hareketle boynun öne ve arkaya hızlı bir şekilde gitmesi ciddi hasarlara yol açar hatta sakatlıklar meydana gelebilir. Önceden fıtık veya kireçlenme varsa ciddi sakatlıklar olabilir ve felce bile sebep olabilir. Boyun fıtığında boynunuzun aldığı her pozisyon ağrıya sebep olabilir.Mesela kitap okurken, yatarak televizyon izlerken, uygun olmayan yastık ve yatakta yatarken yani boynu uzun süre sabit tutmak boyun fıtığı ağrısının artmasına neden.olabilir.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir? Hasta çoğunlukla ani başlayan boyun ve kol ağrısından yakınır. Ağrı ile birlikte uyuşma ve karıncalanma bulunabilir. Ağrı boyun hareketleri, öksürme ve hapşırmayla şiddetlenir. Boyun fıtığı tedavisine ilaç ve egzersizle başlanır. Yakınması geçmeyen hastalara fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavide işe yaramadığı için eve bir masaj aleti alıp kendim evde yapmaya çalışıyorum daha iyi geliyor. Ve evde kendimiz bazı boyun hareketlerini yapabiliriz boyun sabit kalmamalı çünkü o zaman ağrı hiç geçmiyor. Ağrının adamla geçmesi için bazı hareketler yapmaktadır fayda var. Bu hareketler nelerdir? Bu hareketler başı öne arkaya hareket ettirmek,aynı şekilde sağa sola hareket ettirmek ve sağa sola birazda zorlayarak çevirmek, kas gevşetici sürmek, masaj yapmak ve sıcak tutmak bir nebze olsa faydalı olur.

Yemekten Sonra Baş Dönmesi


Yemekten sonra baş dönmesi, genellikle ağır yemeklerin arkasından söz konusu olur. Halsizlik gibi etkilerle birlikte görülen baş dönmesi, besinlerin sindirimi sırasında yaşanan sorunlardan kaynaklanır. Ağır yemeklerin tüketilmesiyle birlikte vücudun ihtiyacı olan enerjinin harcanmaya başlaması, kişinin halsizlik çekmesine, baş dönmesi, bulantı, uyku hali gibi etkiler yaşamasına yol açar. Az ve sık yemek, aşırı yağlı besinlerden kaçınmak sorununuzu giderebilir.

Yemekten sonra vücutta kan şekerinin hızla yükselmesi, besinlerin aşırı tüketilmesi baş dönmesi ile yakından bağlantılıdır. Özellikle karbonhidratlı besinler kan şekerini daha hızlı yükseltir. Kanda bulunan şekerin hücrelere girişi vücutta pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu sayesinde olur. İnsülinin tripofan amino asit üretmesi, bunun da serotonin hormonu üretiminde aktif rol oynaması yemekten sonra baş dönmesi, uyku hali sersemlik gibi etkilerin görülmesine yol açar.

Yemekten sonra baş dönmesi etkisine kan şekerinin normal değerlerinin altına düşmesi de neden olabilir. Bu hipoglisemi olarak tanımlanır. Yine baş dönmesi ile birlikte halsizlik, sinir sorunları, öfke nöbetleri, yorgunluk gibi yakınmalara neden olur. Eğer gün içinde çeşitli zamanlarda acıkma atakları yaşıyorsanız, tatlı krizleriniz oluyorsa, baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanıyorsa, uyku sorunları bulunuyorsa, aşırı duygusallık yaşanıyorsa, yemekten sonra halsizlik ve baş dönmesi oluyorsa, hipoglisemi sorununuz olabilir. Bunun en önemli sebepleri arasında dengesiz beslenmek, karbonhidrat, nişasta ve şeker içeren besinlerin aşırı tüketimi, kafeinli içecekleri fazla içmek, genetik olarak ailede şeker hastalığının olması gelir. Fazla kilolu kişiler bu sorunu daha fazla yaşasa da, egzersiz yapmayan normal kilolu kişiler de bundan etkilenebilir. Bu yüzden insanların yediklerine dikkat etmesi gerekir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM