Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Başlar


Hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar, hamilelik oldukça özel bir süreçtir. Bu dönemin başlangıcı yumurta hücresi ile spermin döllenmesiyle başlar. Bu aşamayla birlikte kadının vücudunda hormonal etkiler görülmeye başladığından, vücutta çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Hamilelik üç evre olarak değerlendirilir. Üçer aylık evrelerde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Özellikle ilk üç aylık dönemde kadında bulantı ve kusma daha fazla görülür. Bunlar gebelik hormonu olan BHCG hormonunun yüksek olmasından kaynaklanır. Gebe kadınların en fazla yakınması bunlardan kaynaklanır. Ancak sabırlı olunmalı ve bu etkileri azaltacak önlemler alınmalıdır. Baş dönmesi etkisi hamilelikte bu dönemin içinde başlayabilir.

Hamilelik döneminde yine ilk aylarda aşırı yorgunluk hissedilmesi ve uyku halinin olması doğaldır. Bu nedenle anne adaylarının dinlenmesi tavsiye edilir. Bu dönem dolaşım sisteminde de değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle kadında tansiyon düşüklüğü, bayılma ve baş dönmesi gibi belirtiler olmaya başlar. Yani hamilelikte baş dönmesi ilk aylarda görülmeye başlayabilir. Ancak bu konuda bir genelleme yapılamaz. Çünkü her kadının bünyesi farklıdır. Her kadının hamileliği farklı etkilerle geçer, her kadının her hamileliği bile farklıdır. Bu nedenle ilk aylarda baş dönmesi belirtisinin olması normal karşılanır. Fakat illa ki baş dönmesi olacak diye de söyleyemeyiz.

Hamilelikte baş dönmesi her kadında olmayacağı gibi, kadının her hamileliğinde de görülmeyebilir. Bu tamamen dolaşımla ilgili sorunlardan, sindirimle alakalı bir durumdan kaynaklanabilir. Bu nedenle anne adayları ilk aylarda ani hareketlerden kaçınmalı, yemeklerde hafif yiyecekleri tercih etmeli, az ve sık yemeli, mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışmalıdır. Bu süreçte tansiyon düşüklüğünü sürekli kontrol altında tutmalı, doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.

Çocuklarda Baş Dönmesi


Çocuklarda baş dönmesi, genellikle ailelerin panik yapmasına neden olan bir sorundur. Ancak telaşe kapılmanıza gerek yok. Çünkü sağlıklı çocuklarda bile baş dönmesi yaygın şekilde görülebilir. Genellikle oyun oynarken çocuğun çevresinde dönmesi, otururken birden ayağa kalkması gibi hareketlerde baş dönmesi olabilir. Bütün bunların dışında, çocuklarda baş dönmesi ciddi bir nedene dayanabilir. Bu yüzden sıkça baş dönmesi olan çocukların bir uzmana götürülmesi yararlı olacaktır.

Çocuklarda baş dönmesi olduğunda hafif sersemlik hissi de beraberinde olabilir. Fakat ifadesinde odanın çevresinde döndüğünü, oturur ya da kalkarken bu hissi yaşadığını belirtirse, bu vertigo işareti olabilir. Bunun bir çocuk tarafından ifade edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle sorunun tam olarak anlaşılması için, yaşadığı belirtilerin hakkında daha spesifik sorular sorulmalıdır. Çünkü çocukların baş dönmesini ifade etmesi, doktorun baş dönmesinin sebebini tespit etmesine yardımcı olur. Çocuklar odanın etrafında döndüğünü belirtirse, bu durumda iç kulak enfeksiyonu ya da meniere hastalığı gibi baş dönmesi vertigo nedenleri düşünülmelidir. Çocuğun baş dönmesinde bayılıyormuş gibi hissetmesi halinde, bu düşük tansiyonu işaret ediyor olabilir. Çocukta baş dönmesiyle birlikte denge kaybının olması ise, iç kulaktaki soruna işaret edebilir.

Çocuklarda baş dönmesi aynı zamanda migren baş ağrıları, senkop, mide bulantısı gibi sorunlarla birlikte ortaya çıkabilir. Özellikle senkop ya da diğer adıyla geçici bilinç kaybı çocukluk döneminde sıkça görülebilir. Bu sorun genellikle tansiyonun düşmesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanında migren sorununda, çocuğun nefesini tutmaya çalışması, aşırı nefes alınması, çocuğun histerik olması gibi durumlarda da meydana gelebilir.

Çocuklarda baş dönmesi olursa ne yapılmalı?


Çocuklarda sebebi bilinmeyen, tekrarlayıcı özellikte ve şiddetli derecede baş dönmesi olması halinde hemen doktora gidilmelidir. Yine baş dönmesinin başın yaralanması sonucunda, yüksek ateşle, bulanık görmeyle, konuşmada ve duymada zorlanmayla, uzuvlarda güçsüzlük, düşük kalp ritmi, göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkması halinde acilen doktora gidilmesi gerekir.

Baş dönmesi genellikle geçici olur ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Fakat çocuklarda sıkça baş dönmesi olursa, bu durumda doktor belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi uygulayabilir. Bu tedaviler arasında fizik tedavi, diüretik ilaçların kullanımı, rehabilitasyon egzersizlerinin yapılması, nadir olarak ta cerrahi girişimler bulunur.
SİLENTİUM EST AURUM