Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
9 Aralık 2016       Mesaj #37
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Kadınların Özel Halleri ve Namaz


Kadınlara ait özel haller üçtür:
1) Adet Hali
Kadınlar ergenlik çağına gelince kendilerinde özel bir durum meydana gelir. Buna "adet hali" denir. Adet hali, her ay belirli günlerde olur ve genellikle elli beş yaşına kadar devam eder. Bazı kadınlarda bu yaştan önce de sona erebilir.
Adet hali kadından kadına değişir, en azı 3, en çoğu 10 gündür. Bu günler içinde akıntının devamlı olması şart değildir. Akıntı ara sıra kesilse bile bu süreler de adet halinden sayılır. Adet halinin devam ettiği günlerde bazı şeylerin yapılması haram olduğundan her kadının adet günlerini iyi bilmesi ve dikkatli olması gerekir.

Kadınlar adet hallerinin devam ettiği günlerde:

1) Namaz kılamazlar,
2) Oruç tutamazlar,
3) Kur'an okuyamazlar,
4) Kur'an-ı Kerim'e el süremezler,
5) Kabe'yi tavaf edemezler,
6) Camiye giremezler,
7) Eşine cinsi yaklaşımda bulunamazlar.
Adet hali bitince gusül yapmak (yıkanmak) farzdır. Kadınlar, adet gördükleri günlerde kılamadıkları namazları kaza etmezler, bunları Yüce Allah bağışlamıştır. Ramazan ayında tutamadıkları oruçları kaza ederler, yani sonradan tutulur.

2) Lohusalık Hali


Çocuk doğuran kadınlarda meydana gelen özel duruma "lohusalık hali" denir.
Lohusalık hali, çocuğun doğmasından itibaren en çok 40 gün devam eder. Azının sınırı yoktur. Kırk günden önce de bitebilir. Nu durumda, kadın gusül yaparak ibadetlerine devam eder. Kırk günün tamamlanmasını beklemez. Lohusalık günlerinde akıntı bir süre kesilip sonra devam etse, akıntının kesildiği bu günler de lohusalık halinden sayılır.
Adet halinde yapılması haram olan şeyler, lohusalık halinde de haramdır.
Lohusalık bitince gusül yapmak farzdır. Lohusalık halinde kılınamayan namazlar kaza edilemez, tutulamayan oruçlar kaza edilir.

3) İstihaza


Adet hali 3 günden eksik biterse bu, adet hali değil, kadın için bir mazaret sayılır. 10 günden fazla devam eden adet hali ile 40 günden fazla süren lohusalık ve gebe iken gelen akıntı da böyledir. Bu hallere "istihaza" denir.
Kadınlar böyle durumlarda namazlarını kılar, oruçlarını tutarlar. Çünkü bunlar adet ve lohusalık hali değil, burun kanaması gibi mazaret sayılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.