Arama

Kayak nedir? - Tek Mesaj #3

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kayak nedir?


Kar ve su üzerinde kayarak yol almak için ayaklara takılan uzun ve yassı satıhlı, ön uçları hafif yukarı ve arkaya kıvrık bir alet. Memleketimizde bu aletle yapılan spor da aynı isimle anılmaktadır.

Karda batmadan yürümeyi temin eden aletlerin ilk olarak, zamanımızdan 8000 yıl önceleri Altay Dağlarında kullanılmaya başlandığı araştırıcılar tarafından iddia edilmektedir. Daha sonraları buradan bütün dünyaya, özellikle kuzey memleketlerine yayılan kayak, İskandinav ülkelerinde büyük rağbet görmüştür. Burada gelişen kayak, Norveç lisanındaki ismi olan ski kelimesiyle dünyaya yayılmış ve bu isimle benimsenmiştir. İskandinav ülkelerinde ihtiyaca göre günlük işlerde, ulaşım ve nakliyatta kullanılan kayak, askeri gaye ile ilk olarak yine Norveç’te kullanılmıştır.

Kayağın spor olarak tatbiki 20. yüzyılda başlamıştır. İlk olarak kayakla inişin 1891’de Alplerde yapılmasına rağmen, bu husustaki müsabakaların tertibi 1922 senesinde gerçekleşmiştir. Kayak sporunun bir çeşiti olan slalom müsabakası tertibi de ancak 1922 senesinde mümkün olmuştur. İlk kış olimpiyatlarının tertibi ise 1924 senesinde Chamonixi’de yapılmıştır.

Kayaklar, yapılış bakımından umumiyetle birbirine benzer. 2 m uzunluğunda 7-9 cm genişliğindeki ölçülere uygun olarak ortadan hafif kavisli bir şekilde imal edilirler. Bütün kayakların arka kısımları küttür. Kayaklar, kayın, dışbudak ve sadece Amerika’da yetişen hickory isimli bir ağacın kerestelerinden imal edilir. Yalnız, hafif maden alaşımlarından, sentetik reçinelerden ve son yıllarda çelik kenarlı, plastik kaplamalı olarak yapılanları da vardır. Kayaklar, kayakçıların ayaklarına çelik taban ile kuvvetlendirilen kısmından maden bir maşayla ve ayakkabıya raptedilmiş bir tabanla tutturulur. Kayakçıların ayaklarına giydikleri deri botlar, plastik tekniğinin gelişmesiyle yerini sert, su geçirmez plastik botlara bırakmıştır. Atlama müsabakalarının haricinde kullanılan, hafif ağaçlardan veya alüminyumdan yapılan sopalar da kayağın yardımcı aletleridir. Bu sopalar, kayakta, tırmanmaya, hız kazanmaya ve dengeyi korumaya yarar. Bu sopalar, çoğu defa göğüs hizasında olacak şekilde yapılır. Üst kısmında, sopanın kavranmasına yardım eden sırımlar vardır. Alt uçlarında ise, kayakçıların kara saplanmalarını önlemek için daire biçiminde yıldız vardır.

Kayak ismi ile adlandırılan taşıt ise tam net olmamakla beraber en kesin bilgiler İskandinav ülkeleri ve Kuzey Buz Denizinde yaşayan Eskimolar tarafından kullanılmaya başlanan daha çok ahşap kasnaklara deri ve daha sonraları kumaş gererek yapılan araçlardır.

Kayak kullanım alanı


Kanodan farklı olarak denizde kullanılmıştır, deniz şartlarına göre tasarlanan kayakta en belirgin ayırt edici özellikler, kanoya göre daha dar olması, üzerinde tek kullanıcısının gövde genişliğinden biraz daha geniş alandışında tamamının kapalı olması ve kullanılan küreğin çift taraflı olması diyebiliriz.

Kayaklar denizlerde kullanıldığı için ulaşılmak istenen yere daha hızlı gidilebilmesi için bu şekilde tasarlanması gayet uygun olmuştur.

Üzerinin kapalı olması dalga ve kürek darbesi sonucu suyun içeri girmesini engellemiştir, kanoya göre daha dar olması hız kazandırırken denge konusunda kano daha başarılı demek herhalde yanlış olmaz, küreğin çift taraflı olması hızlı ulaşım için şart, dar alanda kullanım için gerekliliktir.

Ad:  kayak-6.jpg
Gösterim: 330
Boyut:  20.2 KB
Kano ve Kayak arasındaki farkın anlaşılmasında herhalde bu resim daha uygun olacaktır.

"Kayak" ingilizcede aynen olduğu gibi yazılmaktadır, kajak, qajak gibi çeşitli dillerde telaffuz edilse de birbirinden pekte farklı seslendirilmemektedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.