Arama

Gezegenler - Satürn - Tek Mesaj #32

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2016       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

Yeni Yörüngeden Satürn Görüntüleri!


Satürn'ün atmosferine dair Cassini'nin gönderdiği görüntülerde gaz devinin kuzey kutbundaki altıgen biçimli jet akışları dikkat çekiyor.
Ad:  PIA21053_hires.jpg
Gösterim: 299
Boyut:  83.3 KB

NASA'dan yapılan açıklamada uydunun, Satürn'ün kuzey yarım küresinin yüksek kesimlerinden çektiği ilk atmosfer fotoğraflarını gönderdiği, fotoğraflar arasında gezegenin meşhur ekvator halkasının ve kuzey kutbundaki altıgen şekilli hava akımının yakın görüntülerinin de olduğu belirtildi. NASA'nın yayınladığı görsellerde, kuzey kutbu ve ekvator halkasının dört farklı filtreyle kaydedilmiş görüntüleri yer aldı. Her biri farklı ışık dalga boylarına duyarlı olan filtreler kullanılarak çekilen görüntüler, sis ve bulut kümelerini değişik irtifalardan gözler önüne serdi.

Ad:  Saturn_kuzey_kutbu.jpg
Gösterim: 215
Boyut:  52.4 KB

Cassini 30 Kasım’da halkalara doğru yaklaşmaya başladı. Toplamda 20 yörüngeden oluşacak son aşamanın ilk bölümünde araç gezegenin dış kenarından gezegenin kuzey kutbunu halkalarla birlikte görüntüledi. Halkaların dış kenarından sonraki geçişi ise 12 Aralık’ta olacak. Bu sırada Cassini Titan’ın yakınından son kez geçecek. 22 Nisan’a kadar halkaların yakınından Satürn’e yaklaşmayı sürdürecek ve 26 Nisan’da Satürn’ün en içteki halkası önündeki boşlukta bulunacak. 2004’ten bu yana Satürn ve uydularını izleyen ve 15 Eylül’de veda edecek olan Cassini Satürn’ün atmosferine dalarak sinyal veremeyeceği ana kadar iletişimde kalacak. Yaklaşık 12 yıldır Satürn sistemine ait birçok bilinmeyen Cassini aracılığıyla gözler önüne serildi. Titan’ın metandan oluşmuş göl ve denizlerini, Enceladus’un buzlu yüzeyinin altındaki sıvı okyanusu Cassini ortaya çıkardı.

Kaynak: JPL / Görseller Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech, Space Science Institute (6 Aralık 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.