Arama

Köle Nedir? - Tek Mesaj #7

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Aralık 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KÖLELEŞTİRME


1. Köleleştirmek eylemi.
2. Bir etninin, bir halkın, bir ulusun, bir devletin, yabancı bir toplumsal grubun tümüne ya da bir bölümüne, belli bir ekonomik ve siyasal rejimi zorla kabul ettirerek bu toplumsal grup üyelerinden çoğunun özgürlüğünü elinden alması, bunları topluca sürgüne yollaması ve çoğu kez yalnızca barınak ve yiyecek vererek karşılığında bazı ekonomik işlevleri yerine getirmekle yükümlü kılması.

—ANSİKL. Fels. Köleleştirme hakkı sorunu, XVIII. yy.'a kadar siyasal felsefede ön planda bir rol oynadı. Aristoteles’in, Poli- f/ka'sında, kölelerin doğal olarak mı, yoksa anlaşma yoluyla mı köle oldukları konusunda ortaya attığı soruya, doğal hukuk kuramcıları, “anlaşma yoluyla" diye cevap verdiler. Efendiyle köle arasındaki ilişkinin meşruluğu, kölenin örtük ya da zorla alınmış rızasına dayanır. Bu “baş eğme antlaşması"nın tam anlamıyla incelenmesine verilen önem, bir kölenin kendisine bir efendi seçmesinin, aslında, bir halkın hükümdar seçmesinden pek farklı olmadığı konusunda daha sonra yaygınlaşan görüşten kaynaklanır: "Herkes birey olarak dilediği bir kimsenin kölesi olmakta serbesttir [...]; öyleyse, ne diye özgür bir halk, kendini yönetme hakkını tümüyle, kendine hiçbir şey bırakmayacak biçimde bir ya da birden fazla kişiye devrederek onlara baş eğmesin?" (Grotius, De jure belli ac pacis [Savaş ve barış hukuku], 1, 3, 8).

Başta Rousseau olmak üzere demokrat düşünürler, bu görüşün üzerinde önemle durarak onun iki açıdan yanlış olduğunu kanıtlamaya çalıştılar. Onlara göre, böyle bir antlaşma, önce aslan payına dayanan bir anlaşmadır ve böyle olduğu için de geçersizdir. Sonra da, bir insan topluluğunun halk haline gelmesini sağlayan gerçek toplum sözleşmesiyle, bir halkın bir hükümdarı başına getirmesi eylemini birbirine karıştırmamak gerekir: "Bir insanın kendini karşılıksız olarak teslim ettiğini söylemek, saçma ve akla sığmaz bir şeydir. Böyle bir davranış meşru olamayacağı gibi geçersizdir de. Çünkü bunu yapan kimsenin sağduyusu yok demektir. Aynı şeyi bütün bir halk için söylemekse, delilerden oluşan bir halk düşünmek demektir; delilikse, hiçbir hak kazandırmaz” (Toplum sözleşmesi [Contrat social], 1, 4).

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM