Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Aralık 2016       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

KARAGÖZ OYUNU

Ad:  Hacivat ve Karagöz.jpg
Gösterim: 834
Boyut:  45.8 KB

Deriden kesilen ve tasvir adı verilen birtakım şekillerin, arkadan ışık yardımıyla beyaz bir perde üzerine yansıtılmasına dayanan bir gölge oyunudur. Birçok milletin kendine özgü gölge oyunları vardır. Türk milletinin gölge oyunu olan Karagöz, aslında birçok yeteneğe sahip bir sanatçının çoğunlukla tek başına gerçekleştirdiği sanatsal bir gösterimdir.

Karagöz oyununun doğuşu hakkında oldukça farklı rivayetler mevcuttur. En yaygın görüş şudur: Sultan Orhan devrinde Bursa’da bir cami inşaatı esnasında, biri duvarcı diğeri demirci olan Hacivat ile Karagöz, gevezelikleri ve maskaralıkları ile öteki işçileri çalışmaktan alıkoydukları için padişah tarafından öldürtülür. Bu yaptığından pişmanlık duyan padişahı teselli etmek için Şeyh Küşteri, Hacivat ile Karagöz’ün suretlerini yapıp konuşmalarını ve hareketlerini perde önünde canlandırmaya çalışır.

Karagöz oyununda sahne, seyirciye göre arkasından aydınlatılmış beyaz bir perdeden ibarettir. Oyun, deve derisinden yapılmış ve her biri belli bir tipi canlandıran renkli figürleri perdeye yansıtmak ve hareket ettirmek suretiyle oynanır. Karagöz ile Hacivat, gölge oyununun en önemli tipleridir. Oyun, yazılı bir metne dayanmaz, doğaçlama olarak gelişir.


KARAGÖZ OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ


  • Seyirlik halk oyunlarından olan Karagöz, bir gölge oyunudur.
  • Oyunda Karagöz cahil halk tipini; Hacivat ise aydın tipini temsil eder.
  • Geleneksel Türk Tiyatrosu ürünlerindendir.
  • Manda ve deve derisinden yapılan resimlerin, bir ışık yardımıyla sahnedeki perdeye yansıtılmasıyla oluşur.
  • Bir gölge oyunudur. Bu nedenle bazı kaynaklarda “Hayal-i Zıl” şeklinde de adlandırılır. Kahramanları : Karagöz, Hacivat, eşraftan kimseler, Beberuhi, Tuzsuz Deli Bekir, satıcılardır.
  • Karagöz; okumamış, hazır cevap, söylenenleri ters anlayan ve buna göre cevaplar veren kaba bir adamdır. Hacivat ise aydın ve yarı aydın kişileri temsil eder.
  • Karagöz oyununda bütün konuşmalar perdenin arkasındaki tek kişi tarafından yapılır.
  • Bu nedenle Karagöz oynatmak zor bir iştir.
  • Karagöz oyununun oynatıldığı perdeye “hayal perdesi” denir. Oynatan kişi de hayali ya da hayalbaz olarak adlandırılır.
MsXLabs.org
-derlemedir.

Ayrıca Bknz.>> Karagöz ve Hacıvat
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.