Arama

Dünya Kentleri: Assisi - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Aralık 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Assisi
Ad:  Assisi2.jpg
Gösterim: 375
Boyut:  62.7 KB

Orta İtalya’da, Umbria yönetim bölgesinin Perugia ilinde kent.

Subasio Dağının eteğinde, Perugia’nın doğusunda Topino ve Chiascio vadilerinin yukarısında yer alır. Umbriler, Etrüskler ve Romalılar dönemindeki eski Assisium kentinin gelişmesiyle oluşan Assisi, Aziz Francesco’nun doğum yeri olmasıyla ünlüdür. Bugün bir kilise olan Minerva Tapınağı, kentin ilkçağdan kalma en önemli yapısıdır. Ortaçağ başlarında Spoleto düklerine bağlı olan Assisi, 12. yüzyılda bağımsız bir komün oldu. Assisi’deki iç karışıklıklar ve Perugia ile çıkan savaşlar, papalığa katılıncaya değin sürdü. Kent, 1860’ta İtalya Krallığı’nın parçası oldu.

Kentteki en önemli yapı, Aziz Francesco’nun azizler listesine kabul edildiği 1228’den hemen sonra yapımına başlanan ve onun adını taşıyan kilise ile rahibe manastırıdır. Kilisenin altındaki kripta, 1818’de, Aziz Francesco’nun mezarı açıldığında eklenmiştir. Kilisenin üst ve alt bölümlerinde çok sayıda fresk vardır. Bunların en önemlileri, Giotto’nun, Aziz Francesco’nun yaşamını betimleyen freski ile Giovanni Cimabue ve Simone Martini’nin yapıtlarıdır. Azize Chiara’nın adını taşıyan kilisede (Sta. Chiara, 1257-65), azizenin mezarı da bulunur. Azize Chiara’nın kurduğu tarikata bağlı rahibeler, 1212’den sonra S. Damiano Kilisesi ile manastırına yerleşmişlerdir. Aziz Francesco’ya Benedikten keşişlerinin verdiği Eremo delle Carceri (Keşişler Zindanı) ve Sta. Maria degli Angeli Kilisesi (1569) kentin yakınındadır. Fransisken tarikatının beşiği olan romanesk üsluptaki küçük Porziuncola Kilisesi de, Sta. Maria degli Angeli (1569) Kilisesi’nin içinde yer alır. Öteki yapılar arasında, S. Ruffino Katedrali (1140) ve La Rocca Maggiore Kalesi (1367) sayılabilir.

Hafif sanayi kuruluşlarının yer aldığı kentin ana gelir kaynağını, turistler ve hacılar oluşturur. Nüfus (1981 geç.) 24.440.

kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM