Arama

Nikola Tesla - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Aralık 2016       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Nikola Tesla (1856 - 1943)


Nikola Tesla çok sayıda alanın öncüsüdür ve AC gücü bunlardan sadece birisidir. Patentlerinin kapsamı robotikten, akışkan dinamiğine, X-ışınlarına, türbinlere, kablosuz iletişime, radarlara, yapay ışıklandırma ve bilgisayar sistemlerine kadar uzanır. 1882'de, Tesla dönen manyetik alanı keşfetti. Dönen manyetik alan fizikte temel bir prensiptir ve alternatif akım kullanan tüm cihazların temelini oluşturur. Kendisinin AC indüksiyon motoru, dünyanın her yerinde endüstride olduğu kadar evlerde de kullanılmıştır.

Doğru akım, tek yönde sürekli olarak akar. Alternatif akım ise saniyede 50 veya 60 defa yön değiştirir ve çok uzak mesafelerde güç kaybının minimize edilebildiği çok yüksek voltaj seviyelerine kadar çıkarılabilir. Bu yüzden, alternatif akım gelecek vaat etmekteydi. Tesla, çok fazlı alternatif akımlı jeneratör, motor ve trasformatör sistemleri geliştirmişti. Sistem üzerine 40 temel patent geliştirdi ve Amerikalı ev aletleri üreticisi olan Westinghouse, bu patentleri satın aldı.

Modern bilgisayarların entegre devre geliştiricilerinin, silikon üzerinde uygulamayı arzuladıkları ve geliştirip patentledikleri temel mantık kapıları da aslında Tesla tarafından 1903'te AC-bazlı bileşenler kullanılarak keşfedilmiştir. 1893'te Chicago'daki Dünya Birleşik Devletler Sergisi'nde, Tesla, alternatif elektrik akımı gösterisiyle dünyayı afallatmıştır.

Nikola Tesla’nın Ödül ve Takdirleri!

  • Nikola Tesla ismi Uluslararası Manyetik Akı Birimi tarafından onurlandırıldı.
  • 1917'de Tesla, Edison Nişanı ile ödüllendirildi.
  • 1975'te Mucit Şöhretler Salonu'na dahil edildi.
  • Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi 1983'te bir hatıra puluyla Tesla'yı onurlandırdı.
  • Nikola Tesla Ödülü, Elektrik Mühendisleri Enstitüsü tarafından en seçkin ödüller arasındadır ve 1976'dan beri yılda bir kere verilir.
  • Manhattan 40. Sokak ve 6. Bulvar'da Nikola Tesla imzası bir hatıra olarak bulunur.
  • Goat Adası'nda, çok fazlı alternatif akımın mucidi olarak bilinen adam onuruna, Nikola Tesla Heykeli bulunur.
  • 2006'da Hırvat hükümeti, doğumunun 150. yıldönümü şerefine Nikola Tesla'nın doğduğu evi ve Lika'da vaftiz edildiği Sırp Ortodoks Kilisesi'ni restore etmiştir.
  • 1952'de, Belgrad'da Nikola Tesla Müzesi kurulmuştur. Bu müzede 160.000'in üzerinde orijinal belge ve 2000'in üzerinde kitap ve dergi, 1500'den fazla fotoğraf ve 1000'in üzerinde orijinal buluş ve patentin çizim ile taslakları bulunur.

Kaynak: Fizikmakaleleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.