Arama

Necip Fazıl Kısakürek - Tek Mesaj #32

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Aralık 2016       Mesaj #32
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Necip Fazıl Kısakürek


Küçük yaşlarda okuma yazma öğrenmiş olan yazar, bulduğu her kitabı okumak konusunda hevesli bir çocuktur. İlkokul döneminde içlerinde mahalle mektebi ve Fransızca eğitim vermekte olan bir kolejin de bulunduğu pek çok okul değiştirmiştir. İlkokul zamanlarında, dönemin ünlü yazarlarından biri olan Peyami Safa ile de yakından tanışmış ve güzel bir arkadaşlık sürdürmüştür.

Ad:  Necip Fazıl Kısakürek.jpg
Gösterim: 470
Boyut:  38.0 KB
İlkokulu bitirmesinin ardından girdiği sınav sonucunda Deniz Harp Okulu’nu kazanmıştır. Burada aldığı eğitimle, kendisini geliştirmiş ve edebi hayatına büyük katkılar sağlamıştır. 5 yıl boyunca aldığı askeri eğitim sırasında, pek çok edebi kişilik ile de tanışma şansı yakalamıştır. Bunlardan bir tanesi de ünlü yazar Nazım Hikmet’tir. Nazım Hikmet ve Necip Fazıl arasında ilerleyen yıllarda ciddi siyasi tartışmalar geçecek olsa da Harp Okulu’ndayken, oldukça iyi arkadaşlık yapmışlar ve zamanlarının büyük kısmını beraber geçirmişlerdir.

Necip Fazıl, üniversite eğitimini Darülfünûn’da almıştır. Edebiyat fakültesi felsefe bölümünde okumakta olan şair, üniversitenin yaptığı bir sınavı kazanarak yurt dışında eğitim imkanı kazanmış ve eğitimini tamamlamak için Paris’e gitmiştir. Paris’te bulunduğu zamanlar, Necip Fazıl için yabancı dilini geliştirmek ve çeşitli edebiyatçılar ile sohbetler gerçekleştirerek başka bir ülkenin edebiyatını incelemek için güzel bir fırsat olmuştur. Fransa’da yaşadığı ve eğitim aldığı bu dönemde, kumarla tanışan Necip Fazıl, eğitimi için çaba harcamadığından dolayı, bursu kesilmiş ve şair Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalmıştır.

Necip Fazıl’ın hayatı iki kısımdan oluşuyor diyebiliriz. Hayatının ilk döneminde, kumar, alkol ve kadınlara düşkün olan yazar, hayatının ikinci döneminde ise tasavvufa yönelmiştir. Tasavvufa yöneldiği yıllar, komünizm fikir akımına da karşı durduğu yıllardır. Siyasetin içerisinde aktif olarak bulunmuş ve pek çok kişinin fikirlerinin de temsilcisi olmuştur. Darbe döneminin başlaması ile beraber Necip Fazıl Kısakürek, tutuklanmış ve 1,5 sene kadar cezaevinde kalmıştır.

Cezaevinde geçirdiği sürecin bitmesinin ardından çeşitli gazetelerde yazarlık yapmaya başlayan üstat, eserlerine ağırlık vermiş ve bu dönemde pek çok eserinin yayınlanmasını sağlamıştır.

Edebi Kilişiği:

Ad:  Necip Fzıl Kısakürek Sözleri.jpg
Gösterim: 578
Boyut:  31.0 KB

İlk şiirleri 1922'de "Yeni Mecmua"da yayınlandı. Milli Mecmua, Hayat ve Varlık dergiler inde yayınlanan şiirleriyle tanındı. 14 Mayıs 1929 - Ağustos 1936 arasında 17 sayı Ağaç dergisini yayınladı. 1943-1971 arasında "Büyük Doğu" dergisini çıkardı. Son Posta ve Yeni İstanbul gazeteler inde yazarlık yaptı. "Sabırtaşı" (1940) oyunuyla 1947 CHP Piyes Yarışması'nda birincilik kazandı. 1928'de basılan "Kaldırımlar" adlı şiir kitabı büyük ilgi gördü. Bu kitabın ardından uzun süre " Kaldırımlar Şairi " olarak anıldı.

1930'lardan sonra özgün şiirden koptu. Mistisizmi İslami değerlere bağlayan, dinsel ve toplumsal bir kavga sanatına yöneldi.

"Sonsuzluk Kervanı" isimli şiir kitabını uzunca bir aradan sonra 1955'te yayınladı. Şiiri, üstün bir algılama sorunu ve mutlak gerçeği, yani Allah'ı arama yolunda sonsuz bir uğraş olarak gördü. Sağlam bir dil yapısına ve tirajik öğelere dayanan mistik eğilimli şiirlerinde çağdaş insanın bunalımlarını işledi. Türk şiirinde bir gizem rüzgarı estirdi, Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Cahit Sıtkı Tarancı 'nın da aralarında bulunduğu birçok şair üzerinde etkili oldu. Garip akımı nın ortaya çıkışıyla şiirden uzaklaştı.

Güçlü bir yazım tekniğinin görüldüğü tiyatro oyunlarında ise daha çok korku ve kaygı psikolojisini işledi.
Hatıra, makale, inceleme türü eserlerinde daha çok dinsel ve siyasal konuları ele aldı.

Necip Fazıl Kısakürek’in Eserleri


78 yıllık hayatı boyunca, pek çok türde eser vermiş olan yazar ve şairin, ölümünün ardından insanlara bıraktığı yegâne hatıra da yazıları ve şiirleridir. Bu eserlerinden bazıları;
  • Örümcek Ağı
  • Kaldırımlar
  • Ben ve Ötesi
  • Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil
  • Beklenen
  • Bir Adam Yaratmak
  • Künye
  • Sabır Taşı
  • Kanlı Sarık
  • Hikâyelerim
  • Nur Harmanı
  • Reşahat
  • Hâdiselerin Muhasebesi
  • Püf Noktası
En çok bilinen şiiri olan Kaldırımlar, 2 farklı dönemde yazılmıştır. Kaldırımlar 1 olarak da adlandırılan kısmı, yazarın alkol, kumar ve kadınlar ile geçen hayatından kalan bir eserken, 2. Kısmı hacca gitmiş ve tasavvufa yönelmiş olan Necip Fazıl’ın kaleminden yazılmıştır.

Eserlerinde genellikle her insanın hayatında olan ölüm, doğum, aşk, ayrılık ve vatan sevgisi gibi konuları işleyen yazar, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır. Döneminin aksine batılı tarzda eserler vermiştir.

Necip Fazıl hayatı boyunca 6 şiir kitabı çıkarmış ve bu şiir kitaplarında binlerce şiiri bir araya toplamıştır. Kendisi için şiirin yeri diğer türlerin yanında ayrı bir öneme sahip olsa da farklı türlerde de eserler vermiştir. Lise yıllarından itibaren tiyatro ile ilgilenen üstat, 6 adet de tiyatro oyunu yazmıştır. Bu oyunlardan bir tanesi olan Reis Bey, günümüzde de oynanmaya devam etmektedir. Bunların yanı sıra Necip Fazıl, roman, öykü, makale ve deneme türündeki eserlerini de yayınlamıştır.

Hayatını oldukça verimli bir şekilde geçiren Necip Fazıl, Kültür Bakanlığı, Kültür Vakfı ve bir siyasi partiden de ödül almayı başarmıştır.

Ödülleri


Necip Fazıl, Sabır Taşı adlı oyunuyla 1947 yılında Piyes Yarışmacı Birincilik Ödülü´nü almıştır. Kısakürek´e doğumunun 75. yıldönümü dolayısıyla Kültür Bakanlığı´nca "Büyük Kültür Armağanı" (25 Mayıs 1980) ve Türk Edebiyatı Vakfı´nca "Türkçenin Yaşayan En Büyük Şairi" ünvanını vermiştir.

Yazı Hayatı


Necip Fazıl´ın yayınlanan ilk şiiri Örümcek Ağı adlı kitabına "Bir Mezar Taşı" başlığıyla alacağı "Kitabe" şiiridir ve 1 Temmuz 1923 tarihli Yeni Mecmua´da çıkmıştır. Necip Fazıl hatıralarında "benim de yerim bu el oldu yâhu/ Gençlik bahçesinde sel oldu yâhu" dizeleriyle başlayan bu şiir dolayısıyla Ahmet Haşim´in "Çocuk Bu Sesi nerden buldun sen?" dediğini yazmaktadır. Kısakürek bu tarihten itibaren 1939 yılına kadar Yeni Mecmua, Milli Mecmua, Anadolu, Hayat, Varlık gibi dergilerle Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan şiir ve yazılarıyla ününü genişletmiştir.Necip Fazıl 1925 yılında Paris´ten yurda döndükten sonra, aralıklı şekilde ama uzun sürelerle Ankara´da kalmış, üçüncü gelişinde, bazı bankaların da desteğini sağlayarak 14 Mart 1936 tarihinde Ağaç adlı bir dergi çıkarmıştır. Yazarları arasında Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer, Mustafa Şekip Tunç´un da bulunduğu Ağaç, yeni kapanmış olan Yakup Kadri´nin sahipliğindeki Kadro dergisinin Burhan Belge, Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir ve İsmail Husrev Tökin gibi yazarlarının savunduğu ve dönemin etellektüellerini hayli etkilemiş bulunan materyalist ve marksizan düşüncelerine karşı spiritüalist ve idealist bir çizgi izlemeyi öngörmüştür. Ankara´da altı sayı çıkan Ağaç dergisini Kısakürek daha sonra İstanbul´a nakletmiş, ancak dergi 17´nci sayıda kapanmıştır. Ve Büyük Doğu Necip Fazıl, 1943 yılında bu defa, dini ve siyasi kimliği de olan Büyük Doğu dergisini çıkarmış, 1978 yılına kadar aralıklarla haftalık, günlük ve aylık olarak çıkardığı Büyük Doğu´da iktidarlara cephe almış, yazı ve yayınları yüzünden mahkemelere düşmüş, dergi birçok kez kapatılmıştır. Özellikle İslam medeniyetini ve tarihini savunan Necip Fazıl giderek milletimizin sevdiği bir insan olmuştur. Necip Fazıl 1947 yılında Büyük Doğu´nun toplatılması üzerine ayrıca Borazan diye bir siyasi mizah dergisi de çıkarmıştır.


MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.