Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Ocak 2017       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

BEYİNCİK

Ad:  Beyin nedir.jpg
Gösterim: 3580
Boyut:  45.5 KB

Beynin, büyüklük bakımından ikinci bölümüne verilen ad. Ön beynin alt arka bölümünde bulunduğu için "arka beyin" de denir. Beyincik, üç lobdan meydana gelir. Beyinciğin dış yüzündeki yarıklar gri ve beyaz hücrelerden oluşur. Beyinciğin en önemli işlevi, vücudun dengesini sağlamaktır. Göz ve kulak aracılığıyla alınan algılar sinirlerle beyinciğe iletilir. Ayrıca iç kulaktaki denge sistemi de sinirlerle beyinciğe bağlanır. Beyincik, bu sinirler aracılığı ile aldığı uyarıları, denge hareketini sağlayacak olan kaslara yine sinirler aracılığıyla iletir. Yaşamları boyunca insanlardan daha çok dengeye ihtiyaç duyan balıklar ve kuşların beyinciği insanlarınkine göre daha gelişmiştir. Bu yüzden beyinciği çıkarılmış hayvanlarda yürüme, kanat çırpma, düz durumda yüzme gibi dengeyle ilgili hareketler kaybolur. Beyincik içine dağılmış olan sinirler dallanmış ağaç görünümünde olduğundan beyincik kesitinin görünümüne "hayat ağacı" da denir.

Beynin Beslenmesi


Kulak altı deliklerden gelen iki şah daman ve ard kafa deliğinden gelen omurga atardamarı beynin altında birleşir. Buradan çıkan dalların bir kısmı ince zara gider ve beynin dışını besler. Bir kısım dallar da dördüncü karıncıktan silvus kanalı ile I, II ve III. karıncıklara girer ve karıncıklarda kılcallar yaparak beynin içini besler. Aynı yolla çıkan toplardamarlar artık maddeleri beyinden uzaklaştırır.

Karıncıklara giden kılcal damarlardan kan basıncı ile çıkan sıvı (plazma), karıncıkları doldurarak beyin ve omurilik içi sıvısını oluşturur. Gazların dışındaki boşaltım maddeleri bu sıvıya bırakılır. Dış sıvı ise örümceksi zarın çıkıntıları ile sinüslere (boşluklara) dökülür.

İnsan beyni çalışırken fazla miktarda kan alır, daha çok besine ihtiyaç duyar. Sonuçta birtakım artık maddeler oluşur. Beyin bu artık maddeleri uzaklaştıramazsa yorulur (sürmenaj). Dinlenmek, uyumak, temiz ve bol Hava almak beyni dinlendirir.

Beyin; ön beyin, orta beyin, arka beyin olmak üzere üç bölümden meydana gelmiştir.

MsXLabs.org
-derlemedir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Nisan 2017 14:33
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.