Arama

Adana - Tek Mesaj #7

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2017       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Adana Saat Kulesi


Ad:  3.JPG
Gösterim: 736
Boyut:  36.7 KB
yapımını 1881’de dönemin valisi şair Ziya Paşa’nm başlattığı Hükümet Alam’ndaki saat kulesi.Vali Abidin Paşa ve Belediye Başkanı Yunus Ağa döneminde tamamlanmıştır. Kulenin yapımında astronomi bilgini Hacı Bekir Sırrı’nm da katkısı olmuştur. Vali Abidin Paşa’nm kuleye yerleştirdiği ilk çalar saat kentin birçok yerinden rahatlıkla duyulmaktaydı. Kulenin bir bölümünün 1920’de yıkılmasından sonra 1925’te eski saatin yerine yenisi kondu.

Adana Ulucami Külliyesi

Ad:  2.JPG
Gösterim: 703
Boyut:  42.3 KB

16. yüzyılda Adana ve çevresine egemen olan Ramazanoğulları döneminden kalan en önemli yapılardan biri. Adana’da Ziya Paşa Parkı yanındadır. Yapının başlangıç tarihiyle bitiş tarihi arasındaki süre oldukça uzundur. 1513’te Ramazanoğlu Halil Bey’in başlattığı yapı, onun 1516’da ölümünden sonra oğlu Piri Mehmed Bey tarafından 1541’de tamamlanmıştır. Külliye, cami, medrese, türbe, ayrıca Vakıf Sarayı denen bir harem dairesi ile Tuz Hanı denen bir selamlıktan oluşur. 34,50 x 32,50 m boyutlarında, kareye yakın plandaki caminin revaklarla çevrili bir iç avlusu vardır. Caminin ana ibadet mekânı 34,50 x 11,00 m boyutlarında bir alanı kaplar. İç avludaki revaklar, birbirine basık sivri kemerlerle bağlanmış mermer sütunlardan oluşur. Kuzey yönünde çift sıra toplam on sekiz, batı yönünde ise tek sıra dört küçük kubbeyle örtülüdür. Caminin doğu ve batı yönlerinde iki taçkapısı vardır. Ana ibadet mekânına üç kapıdan girilir. Kıble duvanna paralel dört sütun, camiyi genişliğine iki, derinliğine beş sahna böler.
Ad:  1.JPG
Gösterim: 688
Boyut:  43.2 KB

Mihrap önünde, on iki köşeli yüksek bir kasnağa oturtulmuş bir kubbe vardır. Mihrap önü kubbesiyle Şam’daki Emevi Camisi’ne büyük benzerlikler gösteren bu cami, eninin derinliğinden fazla tutulduğu mekân anlayışıyla tipik bir ulucami plan şeması gösterir. Bütün sahmların çapraz tonozla örtüldüğü cami, ortada mihrap ile minberin bulunduğu asıl bölüm, türbe ve ek bir namaz yeri olarak üçe bölünmüştür. Cephe, kemerlere kadar siyah-beyaz mermerlerle kaplanmıştır. Külliyenin öbür yapıları arasında caminin doğusunda bir medrese (1540), güneydoğusunda da Ramazanoğulları Türbesi (1541) bulunmaktadır. Caminin üç yazıtından biri batı kapısında, İkincisi doğu kapısında, üçüncüsüyse minber üstündedir. Gerek mimari, gerekse bezeme açısından yapı, yörenin yakın ilişkide olduğu Ortadoğu ve Mısır sanatı etkilerini taşımaktadır. Caminin tuğladan yapılmış olması, bazı iç kemerlerde yöredeki Antik Çağ ve Bizans yapılarından devşirme malzemenin kullanılması, sivri kemerlerdeki mukarnaslı bezemeler ve Doğu’ya özgü motifler bu etkilerin yoğunluğunu gösterir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM