Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
10 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Maddelerin Ayırt Edici Özelliklerinin Sanayide ve Teknolojide Kullanımı


Laboratuarda bir sıvının içinde çözünmüş olabilecek öteki maddelerden ayrıştırılarak arıtılması gerektiğinde kullanılan en kolay yöntem damıtmadır. Damıtma sıvının buharlaşıncaya kadar ısıtılıp daha sonra yükselen buharın bir soğutma yöntemiyle yeniden sıvılaştırılmasıdır. Böylece sıvı önceden içerdiği buharlaşmaz maddelerden arınmış olur. Kaynama noktaları değişik iki sıvının ayrıştırılmasında damıtma yöntemi kullanıldığında işleme ayrımsal damıtma adı verilir.

DAMITMANIN KULLANIM ALANLARI
61192d1484072699 maddelerin ayirt edici ozelliklerinin sanayide kullanimi hakkinda bilgi verir misiniz imbik damitma

Damıtma laboratuarda vazgeçilmez bir yöntem olması yanı sıra sanayide de çok sık kullanılır. En yeni kullanımları arasında deniz suyunun tuzunun giderilerek içme suyu elde edilmesidir. Bu işlem büyük sanayi tesisleriyle gerçekleştirilirse de yararlanılan ilke laboratuarda yararlanılanla aynısıdır. Damıtma yöntemi sanayi artıklarının yol açtığı su kirlenmesi sorununa da uygulanabilir ama artıkların içinde buharlaşabilir kimyasal maddeler olduğu için bazı değişiklikler yapılmalıdır.

Ham petrolü atmosfer basıncında damıtma :


Atmosfer basıncından çok az yüksek bir basınçta yapıldığından bu adı alır ve arakat ürünleri veren bir damıtma kulesinde ham petrolün birçok ana kesite ayrılmasını sağlar: gaz ve benzinler kerosen mazotlar atmosfer artığı. Ham petrol kuleden çekilen ürünlerin ısıl enerjisini kullanan ısı değiştiricilerle ısıtıldıktan ve borulu bir fırında bölümsel olarak buharlaştırıldıktan sonra 340 ile380C de kulenin alt bölümüne yarı buharlaşmış halde verilir. Aynı andaki tesisteki kirlenmeyi ve korozyonu sınırlandırmak için ham petrole tuz giderme işlemi uygulanır: üretim yada taşımadan kaynaklanan mineral tuzlarını özütlemek için önce ham petrole su püskürtülür ardından yaklaşık 130C de tuz giderme balonunda elektrikle su ve ham petrolün karışması hızlandırılır ve karışım durutulur.

TUZ GİDERME APANSIZ BUHARLAŞTIRMA İLE DAMITMA
Bu işlem deniz suyunun tuzunu giderme yöntemlerinin en önemlisidir.Hem aşınmanın ve çökmenin önlenmesi için düşük sıcaklıklarda çalışmayı sağlarhem de gizli ısıdan yararlanılır. Sıcak deniz suyu düşük basınçlı bir bölmeye geçirilince bir bölümü hemen buharlaşır. Bu birdenbire kaynama ve ısı vermeden buharlaşmaya apansız buharlaşma denir.

ALKOLÜN DAMITILMASI
Yeterince zengin petrol ve kömür yatakları olan ülkeler alkol üretmek için kimyasal yöntemler kullanırlar. Petrolün parçalanmasından yada kömür katranın damıtılmasından elde edilen etilen bu bireşime örnektir.
Etanol aynı zamanda hidrojen ve karbondioksit genellikle krom oksit ve çinko oksit gibi uygun bir katalizör içinden 350-400C de geçirilmesinden oluşan ve stinol adı verilen bir yöntem ile elde edilebilir. Bu yöntem sanayide yaygın olarak kullanılır...

DEVAMI >>>> Madde Nedir?

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.