Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Ocak 2017       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

ATICILIK

Ad:  Atıcılık Nedir.jpg
Gösterim: 1942
Boyut:  22.8 KB

1. Atıcı olma durumu. 2. Yalancılık, palavracılık. 3. Bir ateşli silahla yapılan spor.

—ANSİKL.Spor . Atıcılık sporu, hedefe atış ve av silahlarıyla atış biçiminde olur. Hedefe atış, karabina ve tabanca gibi özel silahlarla, iç içe on daireli nişan tahtalarına yapılır; bu dairelerin çapları atış uzaklığına göre değişir. Atış uzaklıkları havalı karabina için 10 m, küçük kalibreli karabina için 50 m, büyük kalibreli tabanca için 25 m ve serbest tabanca için 50 m'dir. Av silahlarıyla atış, balltrap ve skeet'ı içerir. Olimpiyatlarda da yer alan atıcılık sporu, 100'den çok ulusu bir araya getiren Uluslararası atıcılık birliği tarafından yönetilir.

—Türkiye'de Osmanlılar döneminde atıcılık faaliyetleri daha çok askeri görünümde ve gösteri niteliğindeydi. Bir spor dalı olarak, avcılıkla birlikte atıcılık konusunda uğraş veren ilk kulüp Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe'de 1913'te başlayan atıcılık faaliyetleri, 1925'te bağımsız bir kişilik kazandı. Türkiye'de atıcılık sporunun temelini atan ve bu dalın yaygınlaşması için uğraş veren kişi, Sait Selahattin Cihanoğlu oldu. Atıcılık federasyonu teknik müşaviri ve Beden terbiyesi istanbul bölge müdürü olarak Cihanoğlu, bu spor dalının gelişmesine önemli katkılarda bulundu.

Galatasaraylı futbolcu Adnan, Merdivenköylü Ziya, Emin Bülent, Neşet Bey, Fenerbahçeli futbolculardan Galip ve Necati Beyler de atıcılık sporunun önde gelen ilk adlarıdır Uluslararası atış alanlarında, Türk atıcıları ilk olarak Beyrut'taki Akdeniz oyunları'nda (1959) adlarını duyurdular, Balkan oyunları'nda da birçok başarı elde ettiler. Erdoğan Karaöz, Fettah Günay, Ahmet Tugay, Nuri Vural, Haluk Perker, ismail Hakkı Sel, Sudi Çekver, Burhan Attila, Fadıl Köristan, Muzaffer Bükülmez, Güneş Yunus, Yalçın Öngörü, Metin Salihoğlu, Galip Nişlioğlu gibi adlar, ön plana çıktılar. 1971 izmir Akdeniz oyunları'nda Güneş Yunus, skeet'te bronz madalya kazandı. 1973 Balkan şampiyonası'nda, türk milli takımı (Metin Salihoğlu, Fettah Günay, Cemal Demirkesen ve Metin Güvenir) takım klasmanında ikincilik elde etti, Osman Giraud bronz madalya aldı.

Çeşitli tarihlerde düzenlenen Balkan şampiyonalarında da Osman Giraud, Melis Giraud, Sili Giraud, Hakan Alemdar, Gülden Attila, Bülent Torpil, Ercan Yeşildağ, Alp Kızılsu, Kemal Köylüoğlu gibi sporcular altın, gümüş ve bronz madalyalar kazandılar. 1945'te kurulan Atıcılık federasyonumda başkanlık yapanlar, sırasıyla şunlardır. Hakkı igam, Şerafettin Akan, Seyfi Öcal, Hilmi Gürz, Fethi Tonay, Rıfat Ergun, Osman Giraud, Galip Nişlioğlu, Tahir Saroğlu, Metin Sertoğlu.

MsXLabs.org & Büyük Larousse
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.