Arama

Katatonik Şizofreni - Tek Mesaj #2

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Ocak 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  katatonik.jpg
Gösterim: 4351
Boyut:  34.5 KB

Katatonik Tip:

Uzunca bir süre belli bir pozisyonda heykel gibi durabilirler. Bazen de aşırı hareketli olabilir ve bu durumlarda çevrelerine zarar verebilirler.

Şizofreninin bu tipinde hastalarda uzun süre aynı garip postürde (duruş, vaziyet) duruşlar ve aşırı hareketsizlikler, açıkca amaçsız olarak yapılan ve dış uyaranlardan etkilenmeyen aşırı hareketler yada aşırı negativist davranmalar olabilir. Bu tip Şizofreni hastaları karşısındaki insanın hareket ve davranışlarını tekrarlayabilirler.

Stupor ve Uyarılma katatonide dikkate değer bir bulgudur. Stupordaki bir hasta şuuru yerinde olmasına rağmen hareketsiz,sessiz ve uyaranlara cevap vermez bir haldedir. Stupordaki hasta birden bire hızlı bir şekilde kontrolsüz motor aktiviteye ve eksitasyona kadar değişik davranışlarda bulunur. (Katatonik eksitasyon) kronik şizofrenikler bazen acayip,tuhaf ve uygun olmayan hareketleri sürekli tekrarlayabilirler. Doğrudan amacı olmadan tekrarlanan bu hareketlere stereotipi denilmektedir.

Doğrudan amaçlı gibi görünen bu tarz hareketlere manierizm olarak adlandırılmaktadır. Ara sıra kas tonusunda bozulmalar olur. Hastaya verilen tuhaf bir pozisyonu uzun süre muhafaza eder (flexibility-cerea : balmumlaşma ). Katatonik belirtiler belirgin olduğunda bu forma katatonik şizofreni denir

SORU

: Katatonik şizofreninin temel özellikleri nelerdir?
YANIT: Katatonik şizofreninin temel özellikleri olumsuz tutum, rijidite, taşkınlık ve stupor gibi belirgin psikomotor bozukluklardır. Stupor ya da taşkınlık sırasında hastanın kendisine ya da başkalarına zarar verebilme tehlikesi vardır. Bazı hastalarda aniden stupordan taşkınlığa, taşkınlıktan stupora geçiş görülebilir. Son yıllarda daha az görülmektedir.

SORU

: Katatonik şizofreninin diğer özellikleri nelerdir?
YANIT: Temel şizofrenik özelliklere ek olarak hastalarda stereotipik hareketler, manyerizm, bal mumu esnekliği, mutizm, ekolali ve ekopraksi görülebilir. Beslenme bozukluğu, ateş ve tükenme nedeniyle tıbbi bakım gerekebilir. Tedaviden yarar görürler. Katatonik şizofrenideki hareket bozuklukları başka hastalıklarda da görülebildiği için dikkatli olunmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 15:56