Arama

Kuşların Dünyası - Tek Mesaj #13

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ocak 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Soyu Tehlike Altında Olan Yeni Keşfedilmiş Kuş Türleri!


Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), Tehlike Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde yaptığı son güncellemede yakın zamanlarda keşfedilmiş 700’den fazla kuş türünü listeye dâhil etti. Bu türlerin %11’inin soyu tükenmek üzere. IUCN Genel Müdürü Inger Andersen, pek çok türün daha keşfedilemeden kaybolduğunu söylüyor.

IUCN Kırmızı Listesi’nde yapılan son güncellemede bilinen tüm kuş türleri yeniden değerlendirilmiş. BirdLife International tarafından yapılan taksonomik çalışmalardan derlenerek hazırlanan listedeki kuş türlerinin sayısı 11.211. Yeni dâhil edilen 742 türün %11’inin tehlike altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu türlerin 13’ü listeye soyu tükenmiş olarak yazılmış. Bu kuş türlerinin bazıları (örneğin Pagan reed-warbler, O’ahu akepa ve Laysan honeycreeper) son 50 yıl içinde yok olmuş. Bu türlerin tamamı çeşitli adalarda yaşayan endemik türler ve muhtemelen yaşam alanlarının istilacı türler tarafından yok edilmesi sebebiyle soyları tükeniyor.

Afrika Gri Papağanı (Psittacus erithacus)!


Ad:  gri_papagan.jpg
Gösterim: 347
Boyut:  60.9 KB
IUCN Kırmızı Listesi’ne göre dünyanın en popüler kuşlarının bazıları da yabanda yok olmak üzere. Örneğin insan konuşmasını çok iyi taklit etmesiyle ünlü Afrika gri papağanının soyu, kontrolsüz avlanma ve habitat kaybı sebebiyle vahşi doğada tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. BirdLife International tarafından yapılan bir çalışmaya göre bu papağanların Afrika’nın çeşitli bölgelerindeki sayısı %99 oranında azalmış durumda.

Listede bazı kuş türleri için iyi haberler de var. Koruma faaliyetleri sayesinde, çevresinden yalıtılmış küçük adalarda yaşadıkları için çok nadir bulunan çeşitli kuş türlerinin soyu tükenmekten kurtarıldı. Örneğin Azores bullfinch, St Helena plover ve Seychelles White-eye adlı endemik türler son yayımlanan Kırmızı Liste’de daha düşük kategorilere kaydırıldı.

Kaynak: Bilimgenç-TÜBİTAK / BirdLife International