Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ocak 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Karaciğer Yağlanması Neden Kaynaklanır?


Karaciğer yağlanması alkole bağlı ve alkol dışı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Kısaca NAFL olarak tanımlanan alkol dışı karaciğer yağlanması alkol kullanmayan bir kişide, karaciğerde, alkol hasarına benzer bir yağ birikimi tablosu olarak tanımlanıyor. NAFL birden fazla hastalığın bir arada bulunduğu metabolik sendrom tablosunun bir parçası olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu tablonun içinde obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, insülin direnci, kalp damar hastalıkları, ürik asit yüksekliği yer alabiliyor.

Ad:  kimler-karaciger-yaglanmasi-riski-altinda,FJ1W550kR06eBtDI2HQIfw.jpg
Gösterim: 984
Boyut:  29.8 KB
Karaciğer yağlanmasının birden çok nedeni olabilir. Bunun yanında gıda alışkanlıklarının değişmesi, egzersizden yoksun yaşam, sosyal hayatın zenginleşmesi, yoğun çalışma temposu nedeniyle beslenmeye gereken önemin verilmemesi ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin de karaciğer yağlanmasını oluşturan diğer nedenler arasında yer aldığı belirtilmektedir. Ayrıca Alkolik Karaciğer hastalığı, Hepatit C, Wilson hastalığı, çok uzun süre aç kalma, damardan beslenme, bazı ilaçlar, Reye Sendromu gibi sorunlar da karaciğerin yağlanmasına yol açan etkenler arasında.

Hastalık Belirtileri!


Karaciğer yağlanması genellikle belirti vermiyor ve başka bir amaçla yapılan ultrasonografide ya da check-up taramalarında karaciğer enzimlerinin (ALT, AST, GGT) yüksekliği ile fark ediliyor. Çok nadiren halsizlik, karın sağ üst kısmında dolgunluk gibi yakınmalar gösterebiliyor. Hastalık bazı hastalarda da doğrudan siroz veya karaciğer kanseri bulguları ile ortaya çıkıyor. Geçmiş yıllarda nedeni bilinmeyen (kriptojenik) siroz olarak tanımlanmış vakaların yüzde 70’inin karaciğer yağlanması risk faktörlerine sahip olduğu saptanmış ve altta yatan nedeninin karaciğerin yağlanması olduğu gösterilmiştir.

Karaciğer Yağlanması Riski!


Diyabet hastalığı olanlar, insülin direnci yüksek kişiler, kan yağları yüksek olanlar, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar, alkol kullananlar, sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan okul çağındaki çocuklar, özellikle ofis tarzı masa başı işlerde çalışan, düzensiz yemek saatleri olan ve egzersizden yoksun erişkinler ve menapoz sonrasında, risk faktörleri arttığı için karaciğer yağlanması da daha sık görülüyor.

Kaynak: BBC / Ntvmsnbc (24 Ocak 2017)