Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Ocak 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA
Türk sadrazam
(Nevşehir 1662 /1663 - İstanbul 1730).

Ezdin voyvodası Ali Ağa'nın oğludur Genç yaşlarda geldiği İstanbul'da saray hizmetlerinde çalıştı. Saray evkafı kâtipliği, kızlarağası yazıcılığı gibi görevlerde bulundu. 1703’te tahta oturan Ahmet III tarafından haremeyn muhasipliğine getirildi. Bir süre Morgda mevkufatçılık, Niş defterdarlığı, sadaret kaymakamlığı yaptı. Ahmet lll'ün kızlarından Fatma Sultan'la nikahlanarak padişaha damat oldu. 1718’de sadrazamlığa getirildi. On iki yıldan fazla kaldığı bu görevde Patrona Halil ayaklanması sırasında önce azledildi, bir gün sonra da padişahın buyruğuyla sarayda boğduruldu.

İbrahim Paşa’nın sadaret yılları genellikle savaşsız geçmiştir. Zeki ve aydın kişiliğinin yanı sıra barışçı bir siyaset izlemeyi yeğlemesi, Ahmet III dönemine yakıştırılan "Lale devri"nin de mimarı olarak anılmasına neden oldu. Ancak devletin bozulan düzenine çekidüzen vermek istemesi, çeşitli alanlardaki reform girişimleri, yakınlarını üst düzeydeki görevlere ataması halk ye ulema arasında hoşnutsuzluğa yol açtı. Özellikle İran'la başlatılan (1723) savaşın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, Patrona Halil'in önderlik ettiği ayaklanma sırasında asiler İbrahim Paşa'nın kendilerine verilmesini istediler. Ancak Ahmet III, çok değer verdiği sadrazamını boğdurtarak teslim ettikten sonra tahttan çekildi.

Doğduğu kent olan Nevşehir'i imar eden ve gelişmesine katkıda bulunan İbrahim Paşa İstanbul'da da darülhadis, cami, mescit, sebil, kütüphane, çeşme gibi çok sayıda hayrat yaptırdı. Mezarı, Şeh- zadebaşı'ndaki sebilin yanındadır.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen perlina; 31 Ocak 2017 12:10
SİLENTİUM EST AURUM