Arama

Opus Dei - Tek Mesaj #2

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Şubat 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Opus Dei

(Latincede “Tanrı’nın Yapıtı”), ruhban olmayanların da katılabildiği tutucu Katolik örgütü. Erkekler ve kadınlar için ayrı örgütleri vardır. Kırk beşi aşkın ülkede yaşayan 75 bin üyesi içinde papazların oranı oldukça düşüktür.

Opus Dei, hukuk ve gazetecilik eğitimi gören Josemaria Escrivâ de Balaguer Albâs adlı bir papaz tarafından 1928’de kuruldu. 1950’de papalık tarafından onaylandı. Bundan sonra çoğu üyesinin işçi sınıfından geldiğini öne sürmesine karşın, seçkinci bir topluluğa dönüştü. 23 Ağustos 1982 tarihli bir Vatikan kararnamesiyle örgütün statüsü yükseltildi. Örgüt genel başkanı dinsel tarikatların başkanlarıyla eş düzeye getirilerek piskopos unvanını aldı. Ama tam yetkili tarikatlardan farklı olarak, Opus Dei yerel piskoposların kararlarına bir ölçüde uymak zorundadır.

Opus Dei’nin belirli bir siyasal ideolojisi olmamakla birlikte, İspanya’da Franco’nun ekonomik kalkınma programını yürürlüğe koyma kararından (1956) sonra siyasal bir güç durumuna geldi. Üyeleri arasında iyi eğitim görmüş, üstün yetenekli pek çok kişi bulunduğundan, Franco örgütün yardımını istedi. Son yıllarında 19 bakanlar kurulu üyesinden 10’u Opus Dei örgütündendi. 1975’te Franco’nun ölümünden sonra, öbür partilerle kuruluşların siyasal arenaya çıkmasıyla Opus Dei’nin hükümet üzerindeki doğrudan etkisi azalmaya başladı.
Örgütün büyük bir mali gücü vardır. Dünyanın dört bir yanında meslek, ticaret, ev sanatları ve tarım merkezleri, sayısız yüksekokulu, 200 kadar üniversite yurdu, iş idaresi okulları ve hayır kurumları vardır. Opus Dei, devletin de yardımıyla, birçoklarınca Ispanya’nın en iyi üniversitesi sayılan Universidad de Navarra’yı kurmuş ve parasal kaynak sağlamıştır. Örgütün ayrıca Piura’da (Peru) bir üniversitesi vardır.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.