Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
9 Şubat 2017       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Aort yayı sendromu

, aortun kalbin üstünde bir yay çizdiği bölgede aorttan ayrılan damarların tıkanmasına neden olan bir dizi bozukluk. Daha çok orta ve ileri yaşlarda, atardamarların içyüzünde yağ katmanlarının biriktiği damar sertliği sonucunda gelişir ve kalbin genel kan dolaşımına pompaladığı oksijen yüklü temiz kanı taşıyan aortun baş, boyun ve kollara giden yan dallarını etkiler.

Aort yayı sendromunun seyrek görülen ve özellikle doğulu kadınları etkileyen türüne

“Takayasu hastalığı” ya da “nabızsız hastalık”

adı verilir. Damarların ilerleyici tıkanıklığının beyinde dolaşım bozukluklarına, giderek körlüğe ve felce yol açtığı bu hastalıkta ölüm nedeni genellikle kalp kasının ve beynin, yeterince kanla beslenememe sonucunda yıkıma uğramasıdır. Tedavi için, yapay damar eklenerek (baypas ameliyatı) kan dolaşımının sürekliliği sağlanır.

Aort yayının doğuştan gelme bozuklukları, sol karıncığın yükünü artıran aort yayı darlığı ile dölütte sol akciğer atardamarını aortla birleştiren ve doğumdan sonra kapanması gereken kanalın açık kalmasıdır; oldukça sık görülen bu ikinci oluşum bozukluğu, iki atardamar arasındaki açıklığın kapatılmasını amaçlayan cerrahi tedaviyi gerektirir.


Kaynak: Ana Britannica