Salgıladıkları hücre dışı enzimlerle organik atıkları, ölü bitki ve hayvan kalıntılarını parçalayarak ihtiyaçları olan besinleri sağlayan canlılara “saprofit canlılar” (çürükçül, ayrıştırıcı) denir. Bu sayede doğadaki madde devrinde önemli rol alırlar. Bazı mantarlar ve bazı bakteriler saprofit beslenen canlılara örnek olarak verilebilir.
Çürükçüllerin;
* Enzim sistemleri gelişmiştir.
* Hücre dışı sindirim yaparlar (ekzositozla)
* Doğada madde devrini sağlarlar.
* Saprofitlerin en önemli faydaları, organik maddeleri inorganik maddelere çevirmesidir.
* peynir, yoğurt, alkol, sirke gibi ürünler saprofitlerin faaliyetleri sonucu oluşur.
Çürükçül beslenmenin yapılış sırası;
– Sindirim enzimi üretilir.
– Sindirim enzimleri dışarı salgılanır
– Dışarıda organik artıklar sindirilir
– Sindirilen bu organik besinler hücreye alınır.
– Hücreye alınan bu organik besinler ya yapıya katılır yada solunumda kullanılarak inorganik bileşiklere dönüştürülür.
NOT: Simbiyotik canlıların proteinleri parçalamalarına putrifikasyon denir. Parçalanma sırasında etrafa kötü kokular yayılır.