Arama

Reçine Nedir? - Tek Mesaj #4

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Mart 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Reçine Nedir?


Doğal reçineler genellikle ağaçlardan elde edilen yapışkan maddelerdir. En çok bilinen doğal reçine, çam ağacından elde edilen kolofandır. Çam reçinesi de denen kolofan, sarı kristal görünümünde, ısıtıldığında yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca çözünen bir maddedir. Boya, kâğıt, sabun ve yapıştırıcı yapımında kullanılan kolofan, gereksiz sürtünmeleri azaltarak sesin pürüzsüz çıkmasını sağlamak amacıyla keman yayına da sürülür.

Ad:  reçine.jpg
Gösterim: 1985
Boyut:  40.0 KB
Kolofan üretiminin büyük bir bölümü ABD'nin güney eyaletlerinde bulunan genç çam ormanlarında gerçekleştirilir. Bunun için
çam ağacının kabuğu bir kuşak biçiminde kesilir ve kesikten sızan yapışkan sakız, ağaca bağlanan metal bir kapta toplanır. Toplanan sakız büyük damıtma kazanlarında damıtıla rak arıtılır.Bu işlem sırasında yan ürün olarak terebentin ve çam esansı elde edilir. Kâğıt üretiminde kullanılan odun hamurundan ve eski çam kütüklerinden de çam reçinesi çıkarılmaktadır. Boya ve cila yapımında kullanılan balsam, dammar, mastika, sandarak, laka ve elemi gibi başka doğal reçineler de vardır (bak. BOYA ve CİLA). Bazı reçineler parfüm yapımında büyük değer taşıyan mürrüsafi gibi güzel kokulu yağlar içerir. En sert doğal reçine olan kehribar kuyumculukta kullanılı.

Aşağıda polimerleşme ile elde edilen bazı reçineler verilmiştir:

Polieter: Monomerlerin eter bağlarıyla bağlanması neticesinde teşekkül eden polimerlerdir. Polieterlerden “polietilen glikoller”; başlıca kozmetik ve eczacılık ürünlerinin, emülsiyon yapıcı veya nemlendirici malzemelerin ve yağlayıcıların imalinde kullanılır. Bir polieter olan “epoksi reçineleri”nden yaygın olarak yapıştırıcı ve kaplama malzemesi olarak istifade edilir. Yine bir polieter olan “penton”, kimyasal maddelere dayanıklı olduğu için depolama tanklarının iç cidarlarının kaplanmasına yardımcıdır.

Polistiren: Stiren monomerinden elde edilen polimerdir. Genellikle maliyeti düşük, dayanıklı ve termoplastik yapıda bir üründür. Kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. İyi bir elektrik yalıtkanıdır. Buzdolabı ve klima gibi çeşitli eşyaların imalinde kullanılır.

Polisülfon: Temel yapı zincirleri sülfonil, eter ve izopropiliden gruplarıyla bağlanmış benzen halkalarından meydana gelen polimerlerdir. Polisülfonlar sağlam, sıcağa ve kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. Tel kaplamalarında, otomobil parçalarında ve çeşitli ev aletlerinde kullanılır.

Polisülfür: 3 ila 10 sayıdaki kükürt atomunun bağlanmasıyla teşekkül eden bileşiklerdir. Bunlar, kükürdün sülfür iyonu (S-2) ihtiva eden çözeltilerde çözündürülmesiyle elde edilirler. Sodyum polisülfürler hayvan postlarından kılların temizlenmesinde ve ticari adı “tiyokol” olan reçinelerin imalinde kullanılır. Tiyokoller oldukça yaygın kullanım sahası bulunan ürünlerdir. Yüzey korunmasında, roket yakıtlarında kullanılır. Diğer bazı polisülfürlerle haşere ilacı olarak üretilir.

Polivinilasetat: Vinilasetat monomerlerinden elde edilen renksiz bir reçinedir. Su esaslı boyalarda bağlayıcı olarak; yapıştırıcılarda, lakelerde ve çimentolarda kullanılır.

Polivinilflorür: Vinilflorür monomerinin polimerleştirilmesiyle elde edilen bir reçinedir. Kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. Binaların dış cephelerinde, boru kaplamalarında kullanılır.

Polivinilalkol: Polivinilasetatın asit veya bazlarla reaksiyona sokulmasıyla elde edilen bir reçinedir. Kağıt ve dokumaların yağlara ve greslere karşı dayanıklılığını arttırmak için kullanılan tutkallama maddelerinde, yapıştırıcı ve emülsiyonlaştırıcılarda kullanılır. Polivinilalkolden elde edilen polivinilformali ve polivinilasetali, kaplama malzemesi ve ince katman imalinde kullanılır.

Poliklorodifenil: Difenil ve klordan elde edilen sun'i bir reçinedir. Poliklorodifenil karışımları başlıca yağlayıcı, ateşe dayanıklı dielektrik akışkan ve ısı transfer vasıtası olarak kullanılır. İlaveten, yapıştırıcıların, tel kaplama malzemelerinin ahşap ve beton gibi yüzeylerin kaplanmasında da kullanılır.

Poliklorotrifluoroetilen: Klorotrifluoroetilenin polimerleştirilmesiyle elde edilen bir reçinedir. Kolay şekillendirilebilen bir reçine olduğundan kalıplama ve çekme yoluyla conta, pompa ve vana gibi bazı malzemelerin imalinde kullanılır.

-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.