Ağızda Zaman Zaman Oluşan Kötü Kokunun Nedeni Nedir?
Ağızda oluşan kötü kokunun nedeni kolayca buharlaşabilen bazı
sülfür bileşikleridir. Ağız boşluğundaki
mikroorganizmalar protein temelli bileşikleri parçalayarak bu bileşikleri oluşturur. Yapılan araştırmalar insanların nefesinde 150’den fazla farklı
kimyasal maddenin olduğunu gösteriyor. Bu bileşikler arasında özellikle
hidrojen sülfürün ve
metil merkaptanın ağızda oluşan kötü kokunun nedeni olduğu düşünülüyor.
Hidrojen sülfür kokusu çürük yumurtaya, metil merkaptan kokusu ise çürümüş lahanaya benzetilen kimyasal bileşiklerdir. Ağızda kalan yemek parçacıklarındaki
protein temelli bileşikler ile ağızdaki ölü epitel ve kan hücreleri, bakteriler tarafından parçalanarak amino asitlere ardından sülfür bileşiklerine dönüşür.
Bu zamana kadar ağızda tespit edilen yaklaşık
1000 farklı bakteri türü var. Bir insanın ağzında ise en az
100-200 bakteri türü bulunuyor. Ancak bu bakterilerin hepsi kötü kokuya sebep olan moleküllerin oluşumunda doğrudan rol almıyor. Dünya genelinde insanların yaklaşık dörtte biri ağız kokusu problemi yaşıyor. Ağız temizliğine dikkat etmek (örneğin diş ipi kullanmak, dişleri fırçalamak) ağızda kötü koku oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca araştırmalar
yeşil çay, nane gibi bazı besinlerin ağız kokusuna neden olan sülfür bileşiklerinin oluşumunu engellediğini gösteriyor.
Kaynak: Bilimgenç / TÜBİTAK (30 Ocak 2017)