Arama

Polimer Kimyası - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mart 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Plastiklerin Geri Dönüşümünü Kolaylaştıran Katkı Maddesi!


Günümüzde kullanılan plastiklerin büyük bir kısmı maalesef geri dönüştürülemiyor. Örneğin paketleme amacıyla her yıl üretilen 78 milyon ton plastiğin sadece yüzde 2’si geri dönüştürülebiliyor. Bu durumun en önemli sebebi plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan iki kimyasal maddenin (polietilen ve polipropilen) farklı kimyasal yapılara sahip olması. Her iki kimyasal maddeyi de içeren atıklar işlenerek yeniden kullanılabilecek hale getirilemiyor.

Ancak Cornell Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı yakın zamanlarda bu soruna bir çare buldu. Prof. Dr. Geoffrey W. Coates önderliğinde çalışmalar yapan Dr. James M. Eagan ve arkadaşları, polietilen ve polipropilen içeren atıkların yeniden plastik üretiminde kullanılabilmesini sağlayan bir katkı maddesi buldu.

Geliştirilen katkı malzemesi de polietilen ve polipropilen gibi polimer yapısına sahip. Yani tekrar eden birimlerden oluşuyor. Prof. Coates polietilen ve polipropilen içeren atıkları yüzde 1 oranında katkı maddesi ekleyerek geri dönüştürebildiklerini söylüyor. Üstelik ortaya çıkan yeni plastik çok sağlam bir yapıya sahip. Dolayısıyla katkı maddesini, geri dönüşümün yanı sıra yeni plastiklerin üretiminde kullanmak da mümkün.

Kaynak: Science (24 Şubat 2017)