Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Kendini Onaran Pil Geliştirildi!


Ad:  58bf2a3aac1fe31500a73be3.jpg
Gösterim: 404
Boyut:  27.5 KB
Yeni geliştirilen bir lityum-iyon pil hasar alması halinde kendisini tamir ediyor ve yeniden enerji vermeye devam ediyor. Bu batarya, kendisini "tekrar büyüterek" hasar aldıktan kısa bir süre sonra enerji iletmeye de devam edebiliyor.

Yeni nesil batarya, seri karbon nanotüp yaprakları ile özel bir polimer katmanından oluşuyor. Bu polimer, sadece bataryanın bir hasar durumunda sızmasını engellemekle kalmıyor, hasar alan yüzeyin de kendini iyileştirmesini sağlıyor. Teknolojinin arkasındaki ekip, gösterimi bir makete bağlı olan esnek bant aracılığı ile yapmış. Bant, kesildikten ve tekrar mühürlendikten sonra, sanki hiç hasar almamış gibi enerji vermeye devam etmiş.

Bu yeni teknolojinin esnekliği, insan kullanımı için uygunluğu ve hasarlardan kurtulma yeteneği, araştırmacıların özellikle bazen ciddi hasar alabilen bataryalara sahip giyilebilirleri ön plana çıkarmalarına neden oluyor. Standart lityum-iyon bataryalar, esneklik için tasarlanabilirlerken, halen hasar aldıklarında ya da büküldüklerinde, kullanılamaz hale gelebiliyor.Bu durum, sadece bozulan bataryanın (veya ona ev sahipliği yapan cihazın) pahalı bir kağıt ağırlığına yakın bir şeye dönüşmesine sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda da zehirli, eritici veya yanıcı kimyasalların akmasına sebep olabiliyor.

Kaynak: CNN Bilim / Angewandte Chemie (8 Mart 2017)