Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Alternatif Enerji Kaynağı 'Rüzgar Türbini' Projesi!


Ad:  turbine-d-02-720x405.jpg
Gösterim: 998
Boyut:  34.9 KB
Yeni bir açık deniz rüzgar türbini, bir günde neredeyse 216.000 kilowatt-saate (kWh) yakın güç üreterek, 24 saatlik bir dönem boyunca piyasada satılan diğer türbinlerden daha fazla enerji üretti. Bu miktar, ABD’deki yaklaşık 7.200 eve tek başına 24 saat boyunca güç sağlamak için yeterli. Ancak bu özel türbin, Danimarka’daki Østerild yakınında test ediliyor ve yakında Avrupa’da konuşlandırılacak.

V164, 9 megawatt (MW) azami güce ulaşması için geçenlerde terfi ettirildi; günümüzde kullanımda olan pek çok çağdaş açık deniz türbininin 4 ila 6 MW aralığında olduğu düşünüldüğünde, bu etkileyici bir artış. Testin tamamlanmasıyla ve yeni rekorun 1 Aralık 2016’da kırılmasıyla birlikte, türbinin Danimarkalı işletmecisi olan MHI Vestas Açık Deniz Rüzgarı için sıradaki adım, makineyi şebekeye bağlatmak. Şirketin CTO’su Torben Hvid Larsen şöyle söylüyor: “9 MW makinenin artık pazar için hazır olduğunu kanıtladığından eminiz, ve rüzgar türbinimizin, açık deniz endüstrisinin enerji masrafını aşağı çekmeye devam etmesini mümkün kılmada bütünleyici bir rol oynayacağına inanıyoruz.”

Yapraklar 35 Ton Ağırlığında!


Türbinlerin giderek daha büyük ve daha güçlü hale gelmesiyle birlikte, daha azı kullanılarak daha fazla enerji üretilebiliyor, verimlilik ve paranın karşılığı artırılıyor ve bu yenilenebilir enerji şeklinin masrafı azaltılıyor. Ayrıca V164 kesinlikle büyük, ‘taradığı alan’ (yaprakların kapladığı alan), 21.124 metrekare, yani London Eye‘ın tekerlek tellerinden ve teleferik kabinlerinden daha ileriye uzanıyor.

Her yaprak 80 metre uzunluğunda ve 35 ton ağırlığında, ve türbinin tamamı yaklaşık 220 metre uzunluğunda. Karşılaştırmak gerekirse, Eyfel Kulesi‘nin üçte ikisi kadar. Türbin, önceki 8 MW modele dayanıyor ve saniyede 12-25 metrelik şiddetli Kuzey Denizi rüzgarlarının üstesinden gelmek için tasarlanmış. Dayanması için de inşa edilmiş: Megan Treacy’nin Treehugger’da bildirdiği üzere, V164, 25 yıllık bir ömre sahip ve yüzde 80’i yeniden kullanılmak için geri dönüştürülebilir.

Enerji şirketleri, V164’ün potansiyelinden faydalanmakla şimdiden ilgileniyor, ve bu kesinlikle rekorları kıracak son türbin olmayacak. Bilim insanları, türbinlerin rüzgar gücünü elektriğe dönüştürmede daha verimli hale gelmesiyle birlikte, 2030 yılında rüzgar enerjisi masrafının çeyrek oranda düşebileceğini tahmin ediyorlar. Son raporlar, ABD’deki fiyatların son birkaç yıl boyunca sabit bir şekilde düştüğünü gösteriyor, ve açık deniz rüzgar çiftlikleri, Avrupa Birliği’nde geleneksel gaz ve kömür güç kaynaklarıyla rekabet ediyor.

Dünyanın daha az rüzgarlı olan bölgeleri, çevresel olarak diğer yenilenebilir enerji şekillerine belki daha uygun olsa da, rüzgar gücünün hâlâ devasa kazanımlar oluşturabileceği açık. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, teknolojinin, dünyanın şu anda tükettiğinden 40 kata kadar daha fazla elektrik üretme potansiyeline sahip olduğunu tahmin ediyorlar. Bunların hepsi, V164 ve varislerinin, önümüzdeki yıllarda pek çok rekor daha kırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Dong Enerji Rüzgar Gücü Başkan Yardımcısı Benj Sykes, geçenlerde The Guardian gazetesine şöyle konuşuyor: “Açık deniz, çevreye kalıcı bir zararı olmayan, güvenilir ve giderek artan şekilde ucuzlayan bir enerji kaynağı. Yakında tamamen yenilmez hale gelecek.” Rüzgar gücüyle ilişkili bir miktar sınırlamanın bulunduğuna dikkat edilmeli. Bunların arasında, günlük masraflarının fosile dayalı enerji şekillerinden henüz daha ucuz olmadığı gerçeği, ve yeterli rüzgar elde etmek için çok özel konumları gerektirmesi var.

Kaynak: ScienceAlert