Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mart 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Bakterilerin Duyarlılığı!


Belirli bir bakteri türünün belirli bir antibiyotiğe duyarlılığı, laboratuvar testleriyle ya da yerleşmiş bir bulaşıcı hastalığın tedavisinden alınan sonuçlara bakılarak belirlenir. Laboratuvar testlerinde, hastalığın bulaşmış olduğu bir hastadan alınan bakteriler, içinde antibiyotik etkeniyle zenginleştirilmiş bir kültür maddesi bulunan tüplere konur. Mikrobun büyümesini engellemeye yeten asgari antibiyotik konsantrasyonuna 'asgari ketleyici konsantrasyon' (MİC) adı verilir.

MİC'in bedende elde edilebilen konsantrasyon miktarıyla karşılaştırılmasıyla, bakterinin antibiyotiğe duyarlı ya da dirençli olduğu anlaşılır. Başka bir yöntemde yarı katı bir kültür maddesinin yüzeyine bakteriler yerleştirilir ve üzerine antibiyotiğe batırılmış, kağıt yuvarlaklar konur. Duyarlı bakterilerin büyümesinin durduğu yerlerde antibiyotik, kağıt yuvarlakları çevresindeki açık renkli bölgelerden ayrılır. Büyümenin durduğu bölgelerin çapı küçülüp, sonuçlar kesin bir şekilde değerlendirilebilir.

Ne var ki bazen bu tür testlerden elde edilen sonuçlar ile klinik sonuçlar birbirine uymaz. Bu duruma özellikle kişide kötücül bir hastalık (kanser), bağışıklık sistemi bozukluğu, ağır bir yara varsa ya da bulaşıcı hastalıkların direncini azaltan ilaçlar alınıyorsa rastlanır. Antibiyotiğin mideden emilme yetersizliği, antibiyotiğin bayatlaması ya da aynı dönemde alınan başka ilaçların etkisini kırmaları yüzünden antibiyotik tedavisinde bazen beklenmedik sonuçlar elde edilebilir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana