Arama


AriThmetiCs - avatarı
AriThmetiCs
Ziyaretçi
9 Aralık 2006       Mesaj #3
AriThmetiCs - avatarı
Ziyaretçi
Mevlana anma törenleri başladı

Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyşüşü’ ile başlayan törenlere Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'de katıldı.

MEVLANA’nın ölümünün 733’üncü yıldönümü anma törenleri, ‘Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyşüşü’ ile başladı. Mehter Takımı eşliğindeki yürüyüşe sikke ve tennure giyen semazenlerin yanı sıra Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Mevlana'nın 21'inci kuşaktan torunu Esin Çelebi de katıldı.

Saat 13.30’da Valilik önünde başlayan ‘Mevlana Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, mehter marşlarıyla eşlik etti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Vali Atilla Osmançelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana’nın 21’inci kuşaktan torunu Esin Çelebi, sikke ve tennurelerini giyen semazenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Yürüyüş sırasında Esin Çelebi ile Bakan Tüzmen bir süre sohbet etti. Tüzmen, yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşları da selamladı. Yaklaşık 300 metrelik yürüyüşün ardından katılımcılar, Mevlana Müzesi’ne gezdi. Burada Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Mevlana’nın sandukası başında, Esin Çelebi ile birlikte el açıp, dua etti.

Program sırasında müze günlük ziyaretçilere kapatılmayınca, oluşan büyük kalabalık izdihama neden oldu. Müzeyi ziyarete gelen ve emekli öğretmen olduğunu söyleyen Hatice Tosun, protokol üyelerine ve gazetecilere ‘Feyzimizi bozdunuz’ diye bağırdı. Bakan Tüzmen, Hatice Tosun’un yanına giderek, “Herkes adına ben sizden özür diliyorum. Böyle şeyler ara sıra ne yazık ki oluyor” dedi.

ÇOCUK SEMAZENLER MEVLANA HUZURUNDA SEMA DÖNDÜ

Mevlana Müzesi’nde Kültür Bakanlığı Konya Devlet Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun yetiştirdiği, 6- 13 yaş arasındaki öğrenci semazenler, önce protokol ve konukları mevlevi selamıyla selamladı. Ardından da Mevlana’nın sandukası başında sema ayini yaptı. Çocuk semazenlerin ayini sırasında, Mevlana’nın torunu Esin Çelebi’nin oldukça duygulandığı görüldü. Çelebi, gösterinin tamamını Bakan Tüzmen ile birlikte yanyana izledi. Sema sonunda, mevlevi duası yapıldı. Bakan Tüzmen, çocuk semazenler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

SÜRE UZATILDI

Önceki yıllarda 1 hafta, geçen sene ise 10 gün olarak düzenlenen törenler, ilk kez bu sene 17 güne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, her akşam saat 19.30’da Mevlana Kültür Merkezi’nde, Ahmet Özhan konserinin ardından, sema ayini düzenleneceğini, cumartesi ve pazar günleri ise ayinin saat 13.00’te de yapılacağını belirtti. Bu yıl törenleri toplam 70 bin kişinin izleyeceği kaydedilirken, ilk sema ayini bu akşam gerçekleşecek.

SERGİLER AÇILDI

Kültür ve Turizm Müdürülüğü, Mevlana Müzesi ve Mevlana Kültür Merkezi salonlarında sema fotoğrafları, semazen resimleri, mevlevi kıyafetleri, dünya mevlevihaneleri fotoğrafları, ney, keçe ve pul sergileri açıldı. Ayrıca, bu yıl ilk kez Mevlana Müzesi’nde Mevlevi Sancakları Sergisi de açıldı.

>>Hürriyet