Arama

Bitkilerin Yapısı - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mart 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Hindistan'da 1,6 Milyar Yıllık Bitki Fosilleri Bulundu!


Hindistan'da bulunan 1,6 milyar yıllık fosiller, bitkiler ve çok hücreli organizmaların geçmişini, bugüne dek bilinenden 400 milyon yıl daha geriye götürüyor. Bilim adamları, Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaletinde keşfedilen ve yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen kırmızı yosun fosillerinin dünyanın en eski bitkisi olabileceğini ileri sürdü.

İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nden Prof. Dr. Therese Sallstedt başkanlığındaki araştırma ekibi, Chitrakoot şehri yakınlarında tortul kayalar içinde yeni fosiller buldu. Araştırmacılar, bu fosillerin, bitkiler ve çok hücreli organizmaların geçmişinin bugüne dek bilinenden 400 milyon yıl daha geriye gittiğinin kanıtı olabileceğine işaret etti. Fosilleşen bitkinin, bir tür deniz yosunu olan kırmızı yosunun hücre biçimi ve yapısını içerdiğini belirten araştırmacılar, 1,6 milyar yıl öncesine ait fosillerin ilave kanıtlarla desteklenmesi halinde özel olarak bitkilerin, genel olarak da çok hücreli canlıların geçmişine dair en eski bulgu sayılabileceğini kaydetti.

Araştırmacılar, geçmişte okyanus tabanı olan bölgede bulunan bir kısmı ipliksi, bir kısmı etli yapıdaki bitki fosillerde "kloroplast" denilen, hücre içinde fotosentez yapmayı sağlayan organellere benzer unsurlar keşfettiklerini bildirdi. Söz konusu unsurların kompleks hücre yapısının kanıtı olduğu vurgulandı. Yeryüzünde tek hücreli canlı yaşamına dair izler yaklaşık 3,5 milyon yıl öncesine dayanıyor. Küf ve bitki fosillerine dayanan çok hücreli yaşamın ilk bulguları ise 1,2 milyar yıl öncesine ait.

Kaynak: PLOS Biology / AA (15 Mart 2017)