Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Mart 2017       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi

ATEŞBÖCEĞİ

Ad:  ateş böceği.jpg
Gösterim: 1789
Boyut:  65.6 KB

a 1. Dişisi ışık saçan kınkanatlı böcek. (Bil. A. lampyris; ateşböceğigiller falimyasının örnek tipi). [Bak. ansikl. böl ]
—2. Ateşböceği görse yangın sanır, en küçük şeyleri büyüten, abartmacı kimselerin bu yönünü belirtmek için söylenir.
—ANSİKL. Ateşböceği gri ya da kahverengi, uzunca gövdeli bir böcektir; erkeği kanatlı, dişisi kanatsızdır. Erkek ateşböceği yavaş hareket eden ağır gövdeli dişisini aramak için geceleri uçar. Dişi ateşböceği özellikle insan gözünün çok duyarlı olduğu sarı-yeşil bir ışık saçar. Ateşböceğinin ergini de larvası da salyangoz avcısıdır. Boz renkli ateşböceği (Lampyris noctiluca) 15 mm uzunluğunda, sanmtrak göğüslü, gri renklidir. Bunun kirli kırmızı çizgili, kahverengi larvası daha büyük olur.

ATEŞBÖCEĞİGİLLER

a Ateşböceği (lampyris), Phausis, Luciola ve benzeri cinsleri kapsayan yumuşak kabuklu böcekler familyası. (Bil. ad. Lampyridae; kınkanatlılar takımı.)
—ANSİKL Ateşböceğigiller, dış kabuğu oldukça yumuşak, orta ya da küçük boylu böceklerdir: genellikle dişileri kanatsız ve elitrasızdır. Dişilerin son karın bölütlerinde bulunan ışık aygıtı bazen canlı bir ışık saçar. Larvaları etçildir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.