Arama


AriThmetiCs - avatarı
AriThmetiCs
Ziyaretçi
9 Aralık 2006       Mesaj #4
AriThmetiCs - avatarı
Ziyaretçi
Yılbaşında kurban eti caiz mi?

Yılbaşı sofrasında 'kurban eti ile içki içilir mi?" İşte uzman yorumları

Kurban Bayramı ile yeni yıl çakışınca "Yılbaşında kurban eti caiz mi?" tartışması başladı. Diyanet, yılbaşında kurban etine vize verdi.

Kurban Bayramı'nın ilk günü ile yılbaşı gecesinin 65 yıl sonra aynı günde çakışması üzerine yılbaşı sofrasında "Koç mu- hindi mi' ve 'kurban eti ile içki içilir mi" soruları iki özel günü de kutlamak isteyenlerin kafasını meşgul ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Dinin koyduğu ölçüler, doğru ya da yanlış bulduğu davranışlar vardır. Din onları açıklar, insanlar da dinin bu açıklamaları doğrultusunda kendi sosyal hayatlarını düzenlerler" diyerek bir anlamda yılbaşı kutlamasına vize verdi. Siyasetçi ve akademisyenlerin görüşleri şöyle: 'LAİK

'Bir ülkede normal'

Abdullah Çalışkan (AKP Adana): İslam'ı anlama konusunda zaafiyet var. İslam konusunda hassasiyeti ağır olanlar elbette, Kurban Bayramı'nı kutlayacaklar, afiyetle kurban etlerini yiyecekler. Ama, batılılaşma, modernleşme yönünde hassasiyeti olanlar, onlar da içkilerini içecekler. Bu bayram ve yılbaşının aynı güne denk gelmesi koç ile hindi savaşına dönüşecek. İşin sonunda koç galip gelecek.

Tayyar Altıkulaç (Diyanet İşleri eski Başkanı-AKP İstanbul): Kurban Bayramı kutlaması deyince, elbette günah sayılan bir fiil akla gelmez. Kişisel olarak doğru bulmasam da bir kesim hem bayramı kutlayacak hem de dinin meşru saymadığı boyutuyla yılbaşı kutlaması yapacaktır. Laik bir ülkede bunlar mümkündür.

Prof. Dr. Beyza Bilgin (İlk kadın vaiz): İçkinin haram olduğunu düşünenlere sorun yok. Zaten içkili-hindili kutlama yapmazlar.

Prof. Dr. Nesimi Yazıcı (Ankara Üni. İlahiyat Fakültesi): Ben, yeni bir yıla girdiğim için şükrederim. İçki içen için, bayramın yeni yıla denk gelmesi içmeme nedeni olmaz.

>>Hülya KARABAĞLI /SABAH