Arama

Kedi (Felis catus) - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mart 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Kediler Akrabalarını Tanıyabiliyor mu?


Bazı kediler ve başka hayvanlar akrabalarını kokusundan tanıyor. Onlar hakkında ne düşündükleri ise başka bir mesele. Yetişkin olarak tekrar bir araya gelen kardeş köpeklerden, kurtarıldıktan sonra Tayland’da annesiyle yeniden buluşan file kadar hayvanların kavuşması hakkında kalpleri ısıtan bol miktarda video var. Ama hayvanlar akrabalarını gerçekten tanıyor mu? Örneğin gözümüzün önünde büyüyen kedi ailelerinde çocuklar çevrelerindekilerin büyükanne veya büyükbabası olduğunu anlıyor mu?

Ad:  2533_m.jpg
Gösterim: 527
Boyut:  126.2 KB
Ergin siyam kedileri, yavrularının yumakla oynamasını izliyor. Birçok hayvan akrabalarını sesleri veya kokuları aracılığıyla tanıyabiliyor.

Kedi Ailesi!


İngiltere’deki Bristol Üniversitesi kedi davranışları uzmanı John Bradshaw yolladığı e-postada çoğu evcil hayvanın muhtemelen asla büyükanne veya büyükbabasıyla karşılaşmayacağını söylüyor. Sokak kedisi kolonileri ise “büyükanneler, kızları ve onların yavrularından oluşan farklı kuşaklardan dişiler arasındaki dayanışma üzerine kurulu oluyor,” diyor. Erkek kediler yavru yetiştirme işine karışmıyor. Ancak “anneden ayrı düşen yavruların kısa sürede ona ait anılarını unuttuğunu ve birleşmeleri durumunda tanımayadıklarını” da ekliyor Bradshaw.

Annesi veya büyükannesiyle hayatının daha ileriki bir döneminde yeniden karşılaşan bir kediye kokuları tanıdık geliyor olabilir. Ancak muhtemelen bizim anladığımız anlamda aile olarak görmüyor onları. Buna eski tanışıklık adı veriliyor. Kedilerin ve diğer hayvanların birbirlerini tanımakta kullandığı bir başka yöntem ise fenotip eşleşme olarak biliniyor. Burada, özel koku gibi aileye ait nitelikler genç yaşta öğreniliyor ve daha sonra başka hayvanlarla kıyaslama yapmada kullanılacak referans oluşturuluyor.

“Böylece hayvanlar, kuzen ya da baba tarafından üvey kardeş gibi daha önce hiç görmedikleri akrabalarını onlarla büyümedikleri halde ‘tanıyor,’” diyor Chicago Üniversitesi’nden Jill Mateo. Kedilerin, akrabalarını tanıdığını ama belli etmediğini tahmin ediyoruz. Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ise evcil kedilerin sahiplerinin sesini diğer insanların seslerinden ayırt ettiğini ama hiç umursamadıklarını gösteriyor.

Ad:  sokak-kedisi-national-geographic.png
Gösterim: 534
Boyut:  388.8 KB
Bir Baltimore sokağında iki sokak kedisi, elinde fotoğraf makinesiyle sokağa giren bir yabancıyı süzüyor. [Görsel: Vincent J Musi, 2010]

Kaynak: National Geographic