Arama


studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2017       Mesaj #8
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Gözlemlerden ışığın boşlukta doğrusal, hava gibi maddesel ortamlarda ise hem doğrusal hemde küresel yayılma gibi gözüken bir şekilde yayıldığı sonucunu çıkarırız. Işığın maddesel ortamda doğrusal ve küresel yayılma gibi birbiriyle çelişkili gözüken yayılması, doğadan örnek alınacak bir modelle izah edilemiyor. Bu çelişkili yayılma şekillerini ışığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu ve bu enerji paketlerinin atomlarca soğurulup salındığı varsayımıyla(Işıma Varsayımı) izah edebiliriz. Işıma Varsayımına göre, bir ışık kaynağını oluşturan atomlardan farklı doğrultu ve yönlerde enerji paketleri salınır. Karanlık bir ortamda bir ışık kaynağının etrafını tamamen kapatıp sadece bir yarık açarak bu yarıktan enerji paketlerinin dışarı çıkması sağlanırsa ve bir gözlemcide bu enerji paketlerinden oluşan ışık demetine demet dışındaki bir noktadan bakacak olursa, ortamın boşluk veya maddesel olup olmamasına göre farklı tespitler yapacaktır. Eğer ortam boşluktan oluşuyorsa ışık demetini tespit edemiyecektir. Ancak ışık demetinin karşısında bir ekran varsa, ekranda aydınlık bir alanın oluşmasından ışık demetinin varlığını tespit edebilecek ve ışığın boşlukta doğrusal yayıldığı sonucuna varacaktır.
Eğer ortam hava gibi maddesel bir ortamdan oluşuyorsa, gözlemci ışık demetine demet dışındaki bir noktadan bakacak olursa ışık demetinin doğrusal yayıldığını görecektir. Gözlemci ışık demetine farklı noktalardan baktığında, baktığı her noktadan ışık demetini görebilecektir. Gözlemcinin farklı noktalardan ışık demetini görebilmesi, ışığın doğrusal yayılma yanında aynı zamanda küresele benzer bir şekilde yayıldığınıda gösterir. Boşlukta ve maddesel ortamda yayılan ışık demetleri doğrusal yayılıyor gibi gözüksede, aralarında yayılış bakımından bir fark vardır. Boşlukta bir enerji paketi bir taneciğin doğru bir çizği boyunca hareketi gibi hareket ederken, maddesel ortamda enerji paketleri atomlarca soğurulup salınarak ilerlemektedirler. Maddesel ortamlarda ışığın
küresel yayılma gibi gözüken yayılması atomlardan enerji paketlerinin farklı doğrultu ve yönlerde salınması ile olmaktadır. Fakat bu küresel yayılma gibi gözüken yayılma bir su dalğasının küresel yayılışı gibi bir yayılma değildir.
Işık demetinin maddesel ortamda doğrusal olarak gözüken yayılması, ışık demetinin yayılma doğrultusu içinde yer alan atomlardan, demetin yayılma doğrultusu ve yönünde diğer doğrultu ve yönlere nazaran daha fazla enerji paketi salınması nedeniyledir.