Arama

Gezegenler - Satürn - Tek Mesaj #33

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2017       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Ay'ı Enceladus'ta Yaşama Dair Yeni Bulgular!


Ad:  haber_2017_04_encedalus_555.jpg
Gösterim: 273
Boyut:  74.5 KB
NASA'nın Güneş sistemi ve ötesini kapsayan, su ve yaşam ile ilgili verileri paylaştığı 'Okyanus Dünyaları' adlı basın toplantısında keşif aracı Cassini'nin uydu Enceladus'ta kimyasal enerji çıkışlarını gözlediği ve bu bağlamda Enceladus'un yüzey altı okyanusunda yaşam için çok önemli kilit bir bileşen niteliği taşıyan hidrojene rastladığı belirtildi.

Söz konusu basın toplantısında, 2005 yılında uydu üzerinde Cassini tarafından keşfedilmiş olan buz ve gaz püskürten bir gayzerin, yine Cassini uzay aracı tarafından 2015 yılında incelendiği ve elde edilen sonuçlara göre ilgili gayzerden püsküren materyalin yapısının yüzde 98 gibi büyük oranda su, yüzde 1 hidrojen ve geri kalan içeriğin de amonyak, karbondioksit ve metandan oluştuğu bildirildi.

Ayrıca materyal yapısında gözlenen hidrojenin, okyanus yüzeyindeki soğuk suyun derinlerde yer alan sıcak kayalarla teması ile oluşabilecek hidro-termal oluşumun varlığı için bir kanıt ve ilgili sıcak alanlarda bakteri, mikrop gibi küçük çapta mikroorganizmaların yaşaması için de uygun bir ortam olduğunun altı çizildi.

Dünya Dışı Yaşam için Önemli Bir Mihenk Taşı!


NASA'dan araştırmacılar, metanojenesis adı verilen kimyasal reaksiyonun yaşamın temel kaynağı olduğunu ve organizmaların, suda çözünmüş karbondioksit ile hidrojeni birleştirmeleri sonucunda enerji üretebileceklerini vurguladı. Cassini keşif aracının, Enceladus'ta yaşam için gerekli olan su, oksijen, nitrojen, hidrojen, karbon ve metabolik enerji kaynağı vs gibi tüm bileşenlerin varlığına dair bulgular sunduğu belirtildi. Ayrıca gezegenin katı çekirdeğinin büyük bir olasılıkla sülfür ve fosfor içerdiği ileri sürüldü.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (13 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:37 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme